Connect with us

technokrata

Eljött a digitális függőség kora

Dotkom

Eljött a digitális függőség kora

Egyre több ország ismeri fel évszázadunk legnagyobb problémáját.

A szingapúri pszichológusok célja, hogy a helyi egészségügyi hatóság hivatalosan is betegségként ismerje el az internettől és az elektromos cikkektől való függőséget, csatlakozva ezzel más országokhoz a növekvő probléma ellen. A szingapúriak 87%-a használ okostelefont nap, mint nap, és tölt el 38 percet minden alkalommal a Facebook böngészésével. Ez az érték kétszer akkora, mint az amerikaiaké, tette hozzá tanulmányában az Experian, a globális méretű information services cég.

13265-smartphone-addiction

Adrian Wang, a Gleneagles Medical Centre pszichiátere szerint is, a digitális függőség komoly pszichiátriai probléma napjainkban. A betegek stressz és szorongás alapú tünetekkel érkeznek, de a valódi baj a szociális média platformoktól való függőség. Megemlítette, hogy kezelt egy 18 éves fiú tanulót, kinek igen erős tünetei voltak. “Mikor először láttam, nem volt megborotválkozva, és talán napok óta nem fürdött. Vékony volt és inkább hasonlított egy hajléktalanra, mint egy fiatal diákra.” – mondta Dr. Wang. Elmondása szerint a fiú komoly vitába keveredett édesapjával, mikor el akarta venni a laptopját. Miután az apa megszüntette az internetelérést a házban, a srác a szomszédok hálózataira próbált rácsatlakozni WiFin keresztül az utcáról. Végül kórházba került és antidepresszánsokkal kezelték, és ezzel nem kapott elég támogatást Dr. Wang szerint.  “Meg kell törnünk ezt a folyamatot. Néhányszor kezeltem csak, és a kórházból kikerülve teljesen felépült.”

Tan Hwee Sim, egy tanácsadó pszichiáter a The Resilienz Mind szingapúri klinikán, elmondta, hogy a fiatal betegek tünetei nagy mértékben megváltoztak az elmúlt években. Míg régebben az online játékok, manapság a szociális média és a videóletöltés gyakorolja a legnagyobb negatív hatást.

Az országban már két intézmény működik ilyen pácienseknek létrehozott programokkal, az Addictions Management Services és a Touch Community Services. Szingapúr azonban nincs egyedül ezzel a problémával. Számos ország tesz azért, hogy segítse a hasonló problémával érkezőket, többek között Észak-Korea, Kína, és Tajvan is küzd a jelenséggel.

Are-Kids-With-Smartphone-Addiction-At-Risk-For-Mental-Health-Problems-676x400

Trisha Lin, a Nanyang Technological egyetem professzora szerint, a fiatalabbak még nagyobb veszélyben vannak ezen a területen, mivel életükbe sokkal korábban érkezett meg a modern technológia, és már kiskoruk óta körülveszik őket az okos készülékek. Lin feljegyezte az ide kapcsolható tüneteket, melyek a következők: szorongás érzet az okostelefonunk nélkül, alacsonyabb teljesítmény az iskolában vagy a munkahelyen, kényszer a telefon ellenőrzésére, és kontrollálhatatlan vágy a használatukért.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom