Connect with us

Formabontó: Itt az OSX Yosemite

yosemite-960

Dotkom

Formabontó: Itt az OSX Yosemite

Új külsővel és frissített tartalommal érkezik az Apple legújabb asztali rendszere.

Azután, hogy a 2013-as WWDC egyik legnagyobb meglepetése az alaposan megújított iOS 7 volt, idén az OSX-re helyezték a hangsúlyt az Apple-nél.  A dizájn szakít a korábbi kinézettel, mégis, akárcsak az iOS-nél, itt is elsőre ismerősként köszönthetünk a már ismert rendszerre. A letisztult, átlátszó ablakok ezúttal akár sötétített módban is megjelenhetnek a képernyőkön, illetve kiemelt figyelmet szenteltek az új ikonoknak is.  A flat dizájn tehát átszivárgott a mobilunkról a laptopunk képernyőjére is, ám ami még fontosabb, a külső mellett a belső is jelentős fejlesztéseken esett át.

yosemite-960

Így befoltozásra került az egyik régi hiányosság is, hiszen mostantól az iOS 8-at futtató iPhone, iPod Touch és iPad és az OSX Yosemite rendszerrel rendelkező készülék között is használható az Apple saját adatátviteli megoldása az AirDrop. Jelentős frissítésen esett át a Spotlight kereső is, ezentúl nemcsak a készülékünkön lévő adatok között tud keresni, de találatait akár az internetről is beszerezheti. A javított funkcionalitás mellett vizuálisan is rágyúrtak a funkcióra, így mostantól egy kattintás az ikonjára és a Spotlight azonnal előugrik egy, a képernyőnk közepén megjelenő ablakban.

Roundel_OSX_Yosemite-PRINT

Nem vitás, hogy az idei WWDC előadás egyik fő témája a rendszerek közötti összhang bemutatása volt. Ennek a folyamatnak az egyik leginkább látható megjelenése a Hand-Off mód, mely során az OSX-en elkezdett munkát azonnal befejezhetjük az iOS alapú eszközünkön. A funkció természetesen fordítva is működik és elmondható, hogy rendkívül intuitívra sikerül, hiszen elég egy, a képernyő sarkán megjelenő ikonra böknünk a dokumentum további szerkesztéséhez.

overview_mac_ios_hero

Szintén nem mindennapi, hogy a Yosemite lehetőséget biztosít az SMS-ek küldésére is, ehhez mindössze arra van szükségünk, hogy a telefonunkkal kapcsolatban legyen az Apple készülékünk. A szöveges üzenetek mellett telefonhívásokat is bonyolíthatunk a Mac-ünkön, ennek a bemutatóját egyébként óriási ovációval köszöntötte a közönség, hiszen Craig Federighi stílusosan a legújabb Apple alkalmazottat, Dr Dre-t hívta fel.

15MBP-RD_FeaturesCombo_Yosemite-PRINT

Általánosan elmondható, hogy az OSX pontosan fordítva frissült az iOS-hez képest, hiszen 2013-ban a Mavericks inkább belső fejlesztéseket hozott, addig most a dizájnon volt a hangsúly. A Yosemite leghamarabb ősszel jelenik meg, ám a fejlesztők már most letölthetik az első beta kiadást. Ez utóbbihoz egy újdonság is kapcsolódik, hiszen a nyár folyamán már az átlagfelhasználó is kipróbálhatja a rendszert, méghozzá anélkül, hogy ahhoz fejlesztői fiókot kellene létrehoznia. Akárcsak a Mavericks, a Yosemite is teljesen ingyenesen lesz majd letölthető az Apple modelljeire.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő