Connect with us

technokrata

Brüsszel díjazza az innovációt

People

Dotkom

Brüsszel díjazza az innovációt

A Horizon 2020 pályázatokkal az informatikai cégek kiléphetnek a regionális piacra.

Több, mint egy éve nincs elérhető hazai pályázat infokommunikációs fejlesztés területen, és semmi biztosat nem tudni arról sem, hogy mikor írják ki a következő tendert. Kitűnő áthidaló megoldás lehet az egyelőre csak kevesek által ismert, közvetlenül Brüsszelben történő pályázás. Sőt. A Green Carpathia Kft. pályázati szakértője, Irk Attila beszélt a részletekről.

Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő területe az infokommunikációs szektor, amely nem csak önmagában játszik egyre jelentősebb szerepet a hazai gazdaságban, hanem más iparágakban is fejlődést generál.

Éppen ezért lenne rendkívül fontos a terület folyamatos fejlődése, megújulása. Ehhez persze – akárcsak a magyar üzleti élet szinte minden területén – elengedhetetlen lenne a külső támogatás. Az infokommunikációs vállalatok azonban már több mint egy éve hiába remélik, hogy a fejlesztéseikhez szükséges forrásokhoz jussanak: az elmúlt időszakban nem írtak ki erre vonatkozó pályázatot, és egyelőre semmi bizonyosat nem tudni azzal kapcsolatban sem, hogy a közeljövőben számíthatnak-e támogatásra.

Több más iparág szereplőihez hasonlóan azonban a hazai kkv-szektornak is mentőövet jelenthetnek az idén márciusban kiírt brüsszeli pályázatok – hívta fel a figyelmet egy lehetőségre Irk Attila, a Green Carpathia Vezető Tanácsadó Kft. ügyvezetője. „Brüsszelbe bárhonnan be lehet nyújtani pályázatot, bármekkora cég pályázhat, és egyáltalán nem számít a munkahelyek számának változása sem. A brüsszeli innovációs pályázatok támogatási intenzitása 70  százalékról indul, és a projektek bizonyos fázisai akár 100  százalékos támogatással pályázhatók” – foglalta össze a szakember a közvetlen brüsszeli pályázatok előnyeit.

BusinessmanonLaptop

Az eddigi brüsszeli tendereken való feltételekkel ellentétben a magyar kkv-k most már önállóan is elindulhatnak a fejlesztéseikkel, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján igenis jó eséllyel ütik meg a sikeres pályázáshoz szükséges szintet. Nem kell különösebben megijedni a pályázat angol nyelvű szakmai kidolgozásától sem, a 70-100 százalékos támogatási arány pedig elég magas ahhoz, hogy az önrész előteremtése se okozzon akkora gondot, mint esetleg korábban – tette hozzá a szakember, aki elsősorban a különleges formájú, anyagú elektronikai fejlesztések, az informatika energiahatékonyságának növelése, az okos hálózatok, optikai és vezeték nélküli technológiák, illetve a felhőalapú szolgáltatások és a nagy mennyiségű adatkezelés fejlesztése, valamint a robotika és a szoftverfejlesztési módszerek megújítása terén lát jó esélyt arra, hogy a kkv-k sikerrel pályázzanak a Horizont 2020 elnevezésű közvetlen brüsszeli támogatási rendszerben.

Az önálló pályázás lehetősége mellett természetesen továbbra is adott a konzorciumos részvétel, ami más szempontból jelent nagy lehetőséget a hazai cégeknek. Erről már Balogh Attila beszélt, aki több informatikai cég vezetőjeként számos alkalommal pályázott uniós forrásokra. – Az eddigi pályázatok finanszírozása és struktúrája jól támogatta, hogy a hazai piacon, hazai piacra fejlesszünk, a magyar piac új termékek kialakítása szempontjából önmagában azonban nem mérethatékony. A Horizon 2020 pályázataival nagyon komoly innovációkat tudunk megvalósítani, és az összeg volumenének, illetve a többi céggel való együttműködésnek köszönhetően könnyebben ki tudunk lépni a regionális és az európai piacra is.

És hogy mennyi az annyi? Irk Attila elmondta, hogy amennyiben a kkv-k önmagukban indulnak a pályázaton, ötszázezertől két és fél millió eurós összegben reménykedhetnek, konzorciumban azonban a felső határ már 5 millió euró.

A Green Carpathia szakembere kiemelte azt is, hogy a projektek elbírálásakor alapvetően a társadalmi szinten jelentkező kihívást veszik alapul, a pályázatoknak tehát érdemes arra koncentrálniuk, hogy ezekre a kihívásokra találjanak megfelelő válaszokat a K+F tevékenység segítségével. A Horizont 2020 keretprogramot európai cégek és szervezetek versenyképességének növelésére dolgozták ki a fejlett európai intézmények támogatásával Brüsszelben. A következő 7 éves időszakban (2014 – 2020) mintegy 87 milliárd EUR összeget különítenek el, amelyet pályázat formájában lehet elnyerni, nagyrészt vissza nem térítendő támogatásként.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd