Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért nem érdekel minket a mobilinternet?

Dotkom

Miért nem érdekel minket a mobilinternet?

Magyarországon rendkívül kevesen használják a mobilinternetet, messze vagyunk még az európai átlagtól.

Magyarországon rendkívül alacsony azon háztartások száma, amelyek mobilinternettel rendelkeznek. Míg az Európai Unió tagállamaiban a lakosság 52 százaléka használ mobilinternetet, addig Magyarországon ez a szám Romániához hasonlóan csupán 32 százalék. Egyedül Portugália (23%), Bulgária (24%) és Görögország (29%) marad el hazánktól. Ennek oka, hogy a magyarok még mindig az olcsóbb kábeles internethasználatot részesítik előnyben. A legtöbb uniós tagállamban a kábeles szolgáltatást használó háztartások aránya 20-30 százalék körül mozog, hazánkban viszont három háztartásból kettő még mindig kábeles hálózatot használ – adta hírül az Internetet.hu távközlési összehasonlító portál.

Európában a mobilinternet népszerűsége folyamatosan nő, az EU tagállamaiban 2011 óta átlagosan 16 százalékkal nőtt a mobilinternettel rendelkező háztartások száma, Magyarországon viszont lassabb a tempó, a három évvel ezelőtti adatokhoz képest, Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan csupán 6 százalék a különbség. A nyugati országokban viszont robbanásszerű növekedés tapasztalható. Három év alatt Spanyolországban 35, Olaszországban 24, Belgiumban pedig 23 százalékkal nőtt a mobilinternetet használók aránya. A legtöbben jelenleg Svédországban (78%), Dániában (75%), Nagy-Britanniában (71%) és Luxemburgban (70%) élnek a mobilinternet adta lehetőségekkel.

mobilinternet laptop

Az egyéni adatokat figyelembe véve azonban Magyarország még rosszabb képet mutat, a magyar fogyasztók csupán 23 százalékának van internetelérése mobiltelefonján. Ezzel a számmal Bulgáriával osztozik az utolsó helyen, igaz, míg Bulgáriában tavalyhoz képest 3 százalékkal nőtt az arány, addig Magyarországon egyedi mértékben, 8 százalékkal csökkent.

„A mobilinternet visszaszorulásának egyik oka, hogy mindhárom hazai mobilszolgáltató bevezette a korlátlan belföldi beszélgetést és üzenetküldést lehetővé tévő fix díjas csomagokat. Ezzel a lépéssel elsősorban az ingyenes internetes telefonhívásokra alkalmas szolgáltatások által életre hívott versenyre kívánnak reagálni, ezek a VoIP-alapú lehetőségek ugyanis forgalmat vesznek el a hagyományos csatornákról. Az új szolgáltatások megjelenése és a VoIP-szolgáltatások korlátozása sokakat eltántorított a mobilnet használatától” – magyarázza Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője.

Young woman, talking on a mobile phone and using a laptop

Azonban ennél is jelentősebb ok, hogy a magyar felhasználók legnagyobb része inkább kábeles netet használ, mivel az általában olcsóbb a mobilinternetnél. „Bár több 2000-3000 forint körüli mobilinternet-csomag közül is lehet válogatni, mobiltelefonra pedig a legolcsóbbak már 1000 forint körül elérhetők, a kínált adatforgalom csekély a korlátlan vezetékes csomagokhoz képest, és az internetsebességgel is problémák vannak a kevésbé lefedett területeken. Viszont azok, akik csupán e-mailezésre szeretnék használni az internetet, több, a vezetékesnél is olcsóbb csomag közül is válogathatnak” – teszi hozzá Solt Ádám.

Az európai távközlési piac egységesedésével, az infrastruktúra és a technológiák folyamatos fejlődésével (és az ezzel együtt járó árcsökkenéssel), valamint az okostelefonok, tabletek és hasonló eszközök elterjedésével a következő években a magyar mobilinternetes piacon is várható áttörés, valószínűleg részben a kábeles internet rovására.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés