Connect with us

technokrata

Big Data képzést indít a Közép-Európai Egyetem és az IBM Magyarország

Dotkom

Big Data képzést indít a Közép-Európai Egyetem és az IBM Magyarország

Az üzleti élet és a munkaerőpiac várható változásaira készülve indít közös mesterképzést a CEU és az IBM.

Az Európában szinte egyedülálló big data szakra közgazdászokat, szociológusokat várnak és olyan diplomásokat, akik az adathasznosítás legújabb módszereivel szeretnének megismerkedni. A képzés a nemzetközi felsőoktatási akkreditációt követően 2015-ben indulhat.

A Gartner piackutató szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni a big data elemzésében jártas, felkészült szakemberekkel. Az USA munkaügyi hivatalának becslése szerint a következő 8 évben 24%-kal több adatelemzői kompetenciát igénylő munkahely jön majd létre a világon.

Az analitika ma már szinte minden üzleti területen nélkülözhetetlen, ahol stratégiai döntések születnek. Menedzserek, gazdasági elemzők, informatikusok, statisztikai szakemberek egyaránt kénytelenek elsajátítani a nagy mennyiségű strukturálatlan adatok elemzéséhez szükséges kompetenciákat, ha lépést akarnak tartani versenytársaikkal. A legjobb, ha az alapokat már az egyetemen megismerik. A felsőoktatás jól érzékeli a növekvő piaci igényeket, és ma már rengeteg intézményben tanítanak “big data tárgyakat”, sőt, 2013-ban az írországi Dublin City University-n, a helyi IBM közreműködésével önálló big data képzés is indult.

Idén, Európában másodikként, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) is bejelentette, hogy az IBM Magyarországgal együttműködve big data szakot indít MSc képzésben. A képzés célja, hogy megismertesse a hallgatókat az üzleti célú adathasznosítás technológiáival, s mellette a big data közigazgatásban, városfejlesztésben és egyéb területeken felmerülő lehetőségeivel. A szak pontos neve Master of Science in Business Analytics, a tanterv elsősorban az adatelemzési és technológiai kompetenciákra koncentrál. Kiemelt tárgy lesz az üzleti intelligencia, de sok más mellett adatvizualizációt, hálózattudományt, adatbiztonsági, közgazdasági, statisztikai és menedzsement ismereteket is tanulni fognak a hallgatók. Az egyetem elsősorban közgazdász alapvégzettségű diákokra számít, de várják szociológusok, mérnökök, statisztikusok jelentkezését is.

 shutterstock_big data

“Az adat új természeti erőforrás, korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, ráadásul könnyen hozzáférhető. Ahhoz azonban, hogy hasznot tudjunk hajtani belőle, új készségekre és komoly szakmai tudásra van szükség.” – mondta Georgiu Achilles, az IBM Magyarország vezető tanácsadója. “A felhő, a közösségi és mobil megoldások mellett az IBM stratégiájának fontos pillére az üzleti analitika, így magától értetődő volt, hogy aktív szerepet vállalunk e kifejezetten jövőbemutató képzési program megvalósításában.”

A CEU és az IBM Magyarország képzése az ún. action based learning módszeren alapul, amely igyekszik egyensúlyt teremteni az elméleti és a gyakorlati oktatás között. A labormunkákon valódi problémák megoldásán dolgoznak majd a diákok, melyhez az IBM globális esettanulmányai nyújtanak szakmai hátteret. A CEU oktatói mellett az IBM munkatársai és más vendégelőadók is tartanak majd órákat a világ minden tájáról, de az informatikai cég az oktatási anyagok elkészítéséből is részt vállal.

“Az Üzleti Analitika képzés az egyik legizgalmasabb program az elmúlt évek kezdeményezései közül a Közép-európai Egyetemen. Ezzel a master diplomával reményeink szerint egy megalapozott karrier lehetőségét nyújtjuk a nálunk végző szakembereknek, egy dinamikus, gyorsan fejlődő szektorban. – fogalmazottMel Horwitch, a CEU Business School dékánja. A CEU szenátusa már elfogadta az mesterszak tantervét, már csak a nemzetközi akkreditáció van hátra. Ha minden jól megy, 2015-ben elindulhat a képzés.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök