Connect with us

technokrata

Egy mindent feltörő szuperszámítógépen dolgozik az NSA

Dotkom

Egy mindent feltörő szuperszámítógépen dolgozik az NSA

Állítólag már nagyon dolgoznak egy minden eszközbe bejutó kvantumszámítógépen.

Az ember már lassan fel sem kapja a fejét az NSA hírekkel kapcsolatban, az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal ugyanis számtalan alkalommal bizonyította, hogy bizony mindenbe bele akarnak nézni. Az eddig kikerült bizonyítékok alapján ez gyakorlatilag sikerült is, az NSA már járt sok felhasználó iPhone-jában vagy számítógépében.

Ennyivel viszont nem elégednek meg odaát, a legújabb, Edward Snowden által nyilvánosságra hozott adatokból ugyanis kiderül, a hivatal egy titkosítások feltörésére használandó kvantumszámítógépen dolgozik. Az eszköz a része egy 79,7 millió dolláros “áthatolni a tökéletes célponton” nevű projektnek mely kivitelezése jelenleg is zajlik a College Park-ban.

nsa

Scott Aaronson az MIT számítógépes tudományokkal foglalkozó docense azt nyilatkozta, hogy szerinte az NSA sokkalta előrébb járhat a nyitott világban, mint azt bárki gondolja.  Az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal szerint viszont nincs szó másról, mint egy az EU és a svájci kormány által is finanszírozott kvantum számítógépekkel kapcsolatos fejlesztésekben vesznek részt.

Daniel Lidar a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora igen jól összefoglalta a kialakult helyzetet: “A kvantum számítástechnika  azért ironikus, mert ha el tudod képzelni, hogy valaki egy, több évtizedig mindent feltörő kvantumszámítógépet épít, azért már most kell aggódnod”.

Az NSA botrány tehát mindenképpen jó úton halad afelé, hogy 2013 helyett egy egész évtized egyik legnagyobbjává nője ki magát. Ha a hivatalon műlik, ez minden bizonnyal be is fog következni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin