Connect with us

A magyar internet-felhasználók átlagos veszélynek vannak kitéve

cyber_hackers201

Dotkom

A magyar internet-felhasználók átlagos veszélynek vannak kitéve

A magyarországi internet-felhasználók globális összehasonlításban nagyjából átlagos mértékben vannak kitéve a naponta keletkező több mint 35 ezer új kártevőnek, veszélyforrásként viszont az ország elenyésző szerepet játszik.

A Kaspersky Security Network (KSN) kártevő-azonosítási adatcsere-hálózat kibertámadási adatai alapján a harmadik negyedévben a magyarországi KSN-felhasználók 25 százalékát érte gyanútlan böngészés közben (elhárított) web alapú kibertámadás, összesen 280 ezer 186 alkalommal. A böngészők és bővítményeik sérülékenységeit kihasználó, azaz a felhasználó aktív közreműködését nem igénylő, úgynevezett “drive-by download” támadások kockázatát tekintve Magyarország az idei harmadik negyedévben a 28. helyen állt a globális ranglistán.A 2012-es ranglistát ebben a tekintetben Oroszország vezette, ahol a KSN-felhasználók 58,6 százalékát érte már webes támadás gyanútlan böngészés közben. A lista elején néhány ázsiai ország mellett többnyire szovjet utódállamok vannak. Fejlett nyugati ország, Olaszország elsőként a 18. helyen tűnik fel, aztán az Egyesült Államok (19.) és Spanyolország (20.) következik.
cyber_hackers201

Az olyan lokális veszélyforrások, mint az USB, CD és DVD adathordozókon vagy más “offline” úton terjedő kártevők tekintetében Magyarország a globális rangsorban a 165. helyen áll, bár biztonságosnak még ez a helyezés sem nevezhető, hiszen a KSN-felhasználók 21,1 százalékát érte ilyen jellegű támadás az idei harmadik negyedévben. A lokális veszélyforrások listáját a 2012-es jelentésben olyan országok vezették, mint Banglades, Szudán, Malawi, Tanzánia és más fejletlenebb, főként afrikai országok. Aktív veszélyforrásként Magyarország szinte elenyésző szerepet játszik a kártevők globális terjesztésében. A Kaspersky Lab védelmi rendszere a spamüzenetek azonosításakor regisztrálja az eredetországukat is. A július-szeptemberi periódusban a globális spamforgalomnak 0,09 százaléka származott Magyarországról, ami az 50. helyezésnek felel meg a ranglistán. A harmadik negyedévben a magyarországi KSN-felhasználókat érő támadások 0,16 százaléka származott magyarországi szerverekről. Magyarország ebben a tekintetben az idei harmadik negyedévben a 29. helyen állt a veszélyforrások globális rangsorában.

A német Handelsblatt online kiadásának szintén a Kaspersky Labtól származó információi szerint a harmadik negyedévben az internet felhasználókat érő támadások 13 százaléka származott németországi szerverekről. Németország így a kártevőket terjesztő webszerverek tekintetében a harmadik legveszélyesebb országnak számít a világon. Németország így egy helyezést lépett előre, hiszen a 2012-es éves ranglistán az Egyesült Államok és Oroszország után a harmadik helyen még Hollandia állt a veszélyforrások rangsorában, Németország pedig a negyediken. Magyarország nem szerepelt a 20 vezető veszélyforrás között a 2012-es listán, a környező országok közül a Cseh Köztársaság (11.), Románia (14.) és Lengyelország (17.) viszont igen. A Kaspersky Lab a kiberbiztonsági bulletin globális adatokat és ranglistát is tartalmazó 2013. harmadik negyedévi számát novemberben hozza nyilvánosságra.

(MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom