Connect with us

technokrata

Idén is lesz Schönherz Mátrix

1008-214902-geri

Dotkom

Idén is lesz Schönherz Mátrix

2013. október 6-án, vasárnap ráborul a pesti éjszakára a város legnagyobb vizuális őrülete: egy 20 emeletes kollégium épületét alakítják át óriáskijelzővé a a Schönherz koli lakói és a Simonyi szakkoli tagjai.

2013. október 6-án, vasárnap ráborul a pesti éjszakára a város legnagyobb vizuális őrülete: egy 20 emeletes kollégium épületét alakítják át óriáskijelzővé a a Schönherz koli lakói és a Simonyi szakkoli tagjai.

Az esemény minden évben egy abszurd karnevál atmoszféráját ölti magára. Már órákkal korábban elkezdenek a helyszínre hömpölyögni az emberek. A 4-5 ezres tömegben borgőzös egyetemisták és helyi kisnyugdíjasok együtt várják a pillanatot, amikor a szürke betontömb komor árnyéka egyszer csak feléled és vidám villódzásba kezd. A homlokzatra több tízezer színes LED-et szerelnek fel, a kép mégis pixeles: a diódák csak az épület ablakaira vannak felszerelve, így az alkotók egy speciális négyzetrácsos felületen dolgozhatnak.

Elmosódott, homályos tripnek itt nincs helye. Általában vidám, négyzetekből kirakott animációk aratják a legnagyobb sikert. A megjelenített animációkhoz hang is tartozik, a szakkollégisták több ponton is hangosítják az eseményt. A nézők pedig nem félnek kinyilvánítani a tetszésüket: a jó animációk minden évben a tömeg üdvrivalgása közben érnek véget.

Ha emellett vagy ehelyett kíváncsi vagy, mások mit alkottak idén, akkor nézz be az esemény oldalára és gyertek el szeptember utolsó vasárnapján a Schönherz Mátrixra!

További friss hírekért látogass el a Mátrix Facebook-oldalára vagy az oriaskijelzo.hu-ra!

1008-220158-geri

Történelmi áttekintés

A Mátrix története 2001-ben kezdődött, amikor az akkori Qpa rendezők egy gyűlésről hazatérve nézték, ahogy a kollégisták kapcsolgatják fel-le lámpáikat. Ekkor gondoltak először arra, hogy milyen jó lenne ezt automatizálni, és ezzel lényegében egy óriás kijelzőt létrehozni. Szerencsére már akkor is megvolt az ehhez szükséges erőforrás és lelkesedés, így elkezdődött a kollégium történetének egyik legnagyobb projektje.

A közben Mátrixnak elnevezett projekt 2002-ben debütált a Villanykari napok keretei között megrendezett Schönherz Qpán. Már ebben az évben is animációk lejátszása volt a cél a 18 emeletes épület déli falán – egyelőre néma filmként –, de elkészült egy kompatibilis tetrisz program is, amellyel élőben lehetett játszani a kollégium falán. Sajnos ebben az évben technikai gondok miatt nem sikerült megrendezni az eseményt.

2003-ban már a hangosítás is biztosított volt, így ettől az évtől kezdve a kollégium egy óriás hangos-animációként működött októberben. A Qpa rendezők versenyt hirdettek, ahol csapatok által készített animációkat közösen lehetett nézni, és értékelni.

2008-ig majdnem minden évben megszervezésre került a Mátrix (2004-ben nem került a Qpa programjába, 2007-ben pedig a kollégium átépítése miatt maradt el), de rengeteg erőforrást és munkát igényelt a szerelés, mivel a teljes kollégiumot át kellett kábelezni erre az eseményre. Ebben az évben az újonnan alakult Schönherz Elektronikai Műhely (SEM) karolta fel a Mátrix esemény technikai hátterét a hardverek kommunikációjának újratervezésével. A kollégiumban folyamatosan üzemel az internetes hálózat, amit tökéletesen ki lehet használni a képkockák vezérlő egységekhez való elküldésére. Erre a hálózatra való átállás a kábelezési munkálatokat szükségtelenné tette. Ez egy újabb óriási, kockázatos és magas költségű projekt volt (kb. 750 000 Ft), de a támogatóink segítségével sikerült megvalósítani. Ennek köszönhetően a felszerelés ideje jócskán csökkent. Ugyancsak ekkor történt változás, hogy a fekete-fehér helyett már egy harmadik, szürke árnyalat is megjelent, így az animációk már három színben készülhettek. Ebben az éven már több mint 1200 néző kísérte figyelemmel az eseményt. 2008-ban a TV2 Aktív c. műsorában egy körülbelül két perces prezentáció jelent meg a projektről, és arról, hogy körülbelül hogyan is működik.

2009-ben az elmúlt évek sikerein felbuzdulva a Schönherz Elektronikai Műhely tagjai már gondolkoztak azon, hogyan lehetne a Mátrixot továbbfejleszteni. Az ötlet az volt, hogy a három szín helyett legyen színes a kijelző, a hagyományos lámpák helyett LED-eket használva. Ebben az évben a nézők száma is megnőtt, becslések szerint már több mint kétezer ember volt jelen. A sikereket ironikusan nyomatékosítja, hogy pár nappal az esemény után a Mátrix weboldalának szervere túlterhelődött a váratlan nagyszámú látogatásoktól, és egy pár óráig elérhetetlen volt. Ebben az évben már két-három hónappal a várható kezdés előtt megérkeztek az érdeklődő levelek.

2010-ben a színes fejlesztés terveit újra elővette a SEM. Ebben az évben hatalmas mennyiségű munka várt a fejlesztőkre, mind tervezési, mind kivitelezési téren. A 208 fatáblára több mint 44 km vezeték, 10816 csatlakozó, és 22464 darab LED került fel. Szerencsére a kollégiumi közélet is újra megmutatta, hogy több száz ember együtt dolgozni egy nagy cél érdekében. Minden kollégista kivette a részét a projektből, volt, aki lyukasórában, volt, aki esténként, volt, aki egy egész hétvégét rászánt.

2011-ben a Schönherz Óriáskijelző eseményéhez a közösségi portálon 8500-nál is többen jeleztek vissza, hogy Ott lesznek.

2012-ben a korábbiaknál is nagyobb érdeklődésre számítottunk. A főpróba a Kutatók Éjszakája volt, melyben idén először a Simonyi Károly Szakkollégium is részt vett: a Schönherz Kollégium északi oldalán egy valamivel kisebb Mátrixot láthattak az érdeklődők. Két nappal később, a Qpa nyitónapján pedig a déli falon ismét felvillantak a különböző színű LED-ek a vetélkedő csapatok animációival. Ezek mellett pályázati munkákat is kivetítettünk, hogy nyissunk a BME VIK-en kívüli kreatív emberek felé.

A Mátrix (lévén nem mindennapi) sok figyelmet kapott a médiától, a YouTube-tól elkezdve internetes újságokon keresztül országos tv-csatornákig, de megkaptuk a saját másfél perc hírnevünket az amerikai ABC News hírcsatorna egyik matinéjában is.

A híres Csernozjom tourist animációt több mint 360 000-en, a Schimán csapat által készített, egyik legnépszerűbb, újabb animációt, amely már a háromszínű mátrixon jelent meg, pedig több, mint 27 000 néző látta pár év alatt a YouTube-on. Az összes, Mátrixhoz kapcsolódó YouTube-videónak 500-750 ezer nézője volt.

Kik vesznek részt évről-évre a Schönherz Óriáskijelző (Mátrix) fejlesztésében, szervezésében és rendezésében? A Mátrix a Schönherz Kollégiumban működő öntevékeny szervezetek együttműködése révén jön létre minden évben: a rendezvény szakmai hátterét a Simonyi Károly Szakkollégium biztosítja, az esemény szervezői és helyszíni munkálatait pedig a Schönherz Qpa (villanykari napok) mindenkori rendezőgárdája látja el. A Simonyi Károly Szakkollégiumban különböző körök és csoportok végzik a munkát: a kijelző fejlesztését és tesztelését a Schönherz Elektronikai Műhely, a szoftverek és a hálózat működtetését a Kollégiumi Számítástechnikai Kör, a helyszín hangosítását az AC Studio & Live, az online videoközvetítést a Budavári Schönherz Stúdió biztosítja, az esemény külkapcsolati tevékenységével pedig a Zöldalma Marketing és PR-csoport foglalkozik.

1004-221903-kakos

A színes mátrix

Noha az „egyszerű” fekete-fehér mátrix is szenzáció volt, a fejlesztőcsapat mindig magasabbra tette a lécet, 2005-ben megjelentek a hangos animációk, 2008-ban a három árnyalatú pixelek, idén pedig a SEM (Schönherz Elektronikai Műhely) egy olyan rendszert dolgozott ki, amely RGB színek megjelenítésére is képes.

Hogyan is néz ki az új konstrukció? Az eddigi, izzólámpás megoldás helyett minden ablakba egy fatáblát helyeznek, amely a vezérléshez, összekötéshez szükséges nyomtatott áramköri lapokat, szalagkábeleket és az ahhoz csatlakoztatott LED-eket tartalmazzák. Egy LED panelen 36 db piros valamint ugyanennyi zöld és kék LED szolgál fényforrásként, egy-egy ilyen egység kerül mind a 208 (16*13) ablakba. LED panelenként található egy mikrokontrolleres vezérlés, ezzel PWM üzemmódban hajtják meg a LED-eket. (Ez azt jelenti, hogy a LED-ek megadott, nagyon rövid időközönként felvillannak. A szemed nem érzékeli a villogást, folyamatosan világító fényt fog látni, ám attól függően, hogy egy „villanás” milyen hosszú ideig tart, a LED fénye erősebbnek vagy halványabbnak fog látszódni.) Szobánként két ablak, tehát két LED panel működik, ezeket a 2008, 2009-ben is használt, akkoriban fejlesztett MUEB (Multi Usage Ethernet Board) irányítja és illeszti az ethernet hálózatra. Az ethernet hálózatban egy szerver PC küldi az 50 fps-es képfrissítéseket. A szervernek pedig a Rákóczi hídon lévő lejátszó laptop juttatja el wifin keresztül az éppen aktuális képet.

Mindezek elkészítéséhez rengeteg alapanyag és elképesztő mennyiségű munka kellett. Csak néhány hozzávaló az idei mátrixhoz: 2200m szalagkábel (ezekben összesen 44 km rézdrót található), 850 kg faanyag, 10816 db csatlakozó, 22464 db LED és hozzávetőleg 1000 munkaóra. A rendszer tervezését a SEM végezte, a NYÁK-okat az Elektronikai Technológia Tanszék gyártotta, a rengeteg panel összeszerelésében pedig az egész kollégiumi közösség segédkezett.

1008-214902-geri

A hardverekről

2010 előtt valószínűleg a már sokak által ismert technikával varázsoltuk kijelzővé kollégiumunk falát: a kollégisták olvasólámpáit rögzítettük az ablakokba, és ezeket egyesével vezérelve keltek életre az animációk. 2010-ben viszont a fejlesztő csapatban felmerült az ötlet, hogy a Mátrix legyen színes. Ez a kihívásokkal teli fejlesztés a csapat kitartásának, kreativitásának és elhivatottságának köszönhetően valósult meg.

Az idén is látható színes Mátrix felépítése nagyban különbözik a fent említett, olvasólámpákkal megvalósítottól. Olvasólámpák helyett olyan ablak méretű, farostlemezből készült paneleket használunk, amelyeken LED-eket helyeztünk el. A LED-ek a Mátrix szempontjából legelőnyösebb tulajdonsága, hogy könnyedén keverhetünk ki velük különböző színeket. Ezt három különböző szín segétségével érjük el: piros, zöld, kék. Ezeket egymáshoz elég közel helyezve, megfelelő távolságból nézve őket a szemünk kiátlagolja a színek fényerejét, és így egyetlen színt látunk. Ezt a távolságot, valamint a LED-ek számát a Schönherz Kollégium és a Rákóczi híd távolságából határoztuk meg, mivel a Mátrixot onnan a legoptimálisabb nézni. Minden panelen 9×4 ilyen LED hármast helyeztünk el (pixelenként 9 hármas, panelenként 4 pixel). A LED hármasokat szalagkábelek kötik össze, melyek egy minden panelen megtalálható vezérlőhöz kapcsolódnak. Ez a vezérlő szabályozza a LED-ek fényerejét, így állítva be 1-1 pixel színét a fentebb említettek szerint.

Mivel szobánként két ablak van, ezért értelemszerűen mindegyikbe két panelt helyezünk el, melyek egy másik vezérlőhöz (MUEB – Mátrix Usage Ethernet Board) kapcsolódnak. A MUEB-ek a kollégium ethernet hálózatán keresztül kapják a szerverek által küldött adatokat, majd ezeket átalakítják a paneleken elhelyezett vezérlők számára feldolgozható adatokká.

Ilyen módon tudjuk tehát évről-évre a Schönherz Qpa egyik fénypontjaként életre kelteni a Mátrixot.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle