Connect with us

technokrata

Világörökségi bányát járhatunk be virtuálisan a Google-lel

sobanya2_m

Dotkom

Világörökségi bányát járhatunk be virtuálisan a Google-lel

Egy újabb legenda került be a Google Street View programjába. A hatalmas föld alatti katedrálisáról nevezetes, nyolcszáz éves lengyel sóbánya mostantól virtuálisan is bejárható.

A Világ Csodái a Google szemével

A wieliczkai sóbánya 1978 óta az UNSESCO Világörökség programjának része, és évente egymillió látogatót vonz. Mostantól azonban nem csak személyesen, hanem akár az alábbi webcímen virtuálisan is bejárható a bánya a Google Street View különleges programjának köszönhetően. Az „UNESCO Világörökségek és a Világ Csodái” cimű program keretében ugyanis a Google feltérképezi Földünk legszebb és legérdekesebb helyszíneit, amelyek így akár online is megtekinthetőek. Ebbe a programba került be most a dél-lengyelországi sóbánya is.

sobanya1_m

Legendás sóbánya földalatti katedrálissal

A wieliczkai sóbánya Európa egyik legrégebbi és legtovább működő bányája volt. Sokan a Gyűrűk Urának bányáihoz hasonlítják a 287 kilométer hosszú, szövevényes járatrendszerét.

A kitermelés az 1200-as években indult meg és folyamatosan zajlott egészen 1996-os bezárásáig. Erre a folyamatosságra sehol sincs példa a kontinensen, ám mégsem ez a múlt vagy a bányagépek vonzanak évente egymillió látogatót a bányába.

A wieliczkai sóbánya igazi nevezetessége az az egyedülálló, sóból faragott katedrális, ami a föld mélyén található el. A katedrális méreteit jól mutatja, hogy a második világháború alatt repülőgép alkatrészek összeszerelésére használták a németek.

De a bánya nem csak egy helyiségből áll, számtalan kisebb-nagyobb kápolna, sószobor, és tárna várja a látogatókat. A korabeli munkaeszközöket és munkagépeket bemutató bányászati múzeum mellett a sóbánya híres gyógyüdülő is. Különleges mikroklímáját asztmás gyermekek gyógyulására használják – írja a  bestmachinery.hu.

sobanya2_m

Lengyel bánya, magyar védőszenttel

A wieliczkai bánya külön érdekessége, hogy művelését magyar bányászok kezdték meg a tatárjárás után. IV.Béla lánya Kinga, Lengyelország királynéja volt, aki apjától, IV. Béla királytól kérte el a máramarosi sóbányákat a tatárjárás által sújtott Lengyelország számára. A birtokbavétel jeléül beledobta gyűrűjét egy aknába. A legenda szerint a gyűrűt nem sokkal később az általa alapított wieliczkai bánya egy sótömbjében találták meg. Azóta Kinga a Krakkó környéki bányászok védőszentje.

sobanya3_m

Nem ez az egyetlen virtuálisan látogatható bánya

A Google Street View programjába már korábban is bekerültek bányaterületek. A Japán Iwami ezüstbányáit több válogatásban is a tíz leglátványosabb Street View helyszín közé választották. A Csatahajó-sziget egykori tenger alatti szénbányáira épült szellemváros pedig misztikus légkörével amellett, hogy James Bond filmek ihletője volt, szintén bejárható virtuálisan a Google segítségével.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák