Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vigyél Haza! – Okostelefon alkalmazás állatbarátoknak!

Dotkom

Vigyél Haza! – Okostelefon alkalmazás állatbarátoknak!

2013. augusztus 27-én mutatta be állatbarátoknak szánt okostelefon alkalmazását a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával készült applikáció a kutyatulajdonosoknak és a lelkes állatbarátoknak nyújt hasznos segítséget, ugyanakkor támogatja az állatmenhelyek és civil állatmentők munkáját is.

Magyarországon a becsült adatok szerint közel 2 000 000 kutya él, közülük nagyságrendileg 100 000 eb az utcán, 10-12 000 kutya pedig állatmenhelyeken vagy ebrendészeti telepeken. A kóbor kutyák nagy száma nem csupán állatvédelmi, de közegészségügyi problémákat is felvet. A probléma megoldásának legfontosabb pillérei az egyedi azonosíthatóság és a populációszabályozás.

„Az elmúlt években számos olyan kormányzati lépés született (pl. az ebek kötelező egyedi jelölése), melyek az ebrendészeti helyzet javítását, a felelős állattartás természetessé válását segítik. Az árva állatok érdekében közel félszáz állatmenhely és állatvédő szervezet dolgozik, de a feladat nagysága többnyire meghaladja anyagi és fizikai lehetőségeiket, ezért szükség van minden olyan kezdeményezésre, amely a problémakör szakszerű rendezését segíti.” – mondta el Vidékfejlesztési Minisztérium képviseltében Dr. Pallós László Országos Állatvédelmi Főfelügyelő.

Vigyel Haza Telenor 1

A Vigyél Haza okostelefon applikáció három fő funkció köré épül. Az ebtulajdonosok az alkalmazásban rögzíthetik saját kutyáik adatait, fotóját, lakhelyét. Az így létrejött adatlap gyors segítséget nyújthat, ha a kedvencük elszökik: az állat beazonosítását szolgáló adatlap a legnépszerűbb közösségi portálokon néhány kattintással megosztható, illetve a rendszer azonnali értesítést küld az applikáción keresztül a kutya elvesztésének 2 km-es körzetében valamennyi felhasználónak. A Vigyél Haza alkalmazás másik hasznos felhasználási területe a kóborkutya-bejelentés funkció, amely segítségével a felhasználók egyszerűen és gyorsan bejelenthetik az utcán látott kóborállatokat. Az állatbarát feltöltheti a gazdátlan eb fényképét, küllemére – és viselkedésére – vonatkozó adatokat adhat meg, a rendszer pedig rögzíti a bejelentés GPS koordinátáit. Az információk segítséget nyújtanak az elszökött kedvencüket kereső tulajdonosok, valamint a rendszerhez csatlakozott állatmenhelyek számára is. A Vigyél Haza okostelefon alkalmazás harmadik fontos funkciója az Örökbefogadás menü, ami a leendő gazdikat segíti a választásban: a rendszerhez csatlakozott állatmenhelyek feltölthetik gazdira váró kutyáik adatait. A naponta frissülő adatbázisban testméret, nem, vagy akár földrajzi elhelyezkedés szerint is kereshetők gazdira váró ebek.

„Állatmentő munkánk során naponta tapasztaljuk, hogy az elkóborolt állatok ép állapotban való megtalálásában és sikeres hazajuttatásában döntő fontosságú tényező a gyorsaság. Kiemelt jelentősége van, hogy mind az állat elvesztését, mind a megtalálását egyszerűen, gyorsan, bárhol hozzáférhető felületen kommunikálhassa a kutyaszerető közösség.” – tette hozzá Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, az alkalmazás ötletgazdája.

Vigyel Haza Telenor 2

A Vigyél Haza applikáció kihasználja az okostelefonok kínálta lehetőségeket mint geolokáció, fényképezőgép, mobilinternet vagy a közösségi oldalak azonnali elérése. „Az új applikációval nemcsak a gyarapodó számú okostelefon felhasználót érhetjük el, hanem az újításokra nyitott új, interaktív generációt motiválhatjuk,  „mobilizálhatjuk”  a felelős állattartás érdekében.  Bízunk benne, hogy az okostelefonos kutyás közösségnek köszönhetően csökken a tartósan elveszett kutyák száma, és több kóbor eb találhat gazdára az állatmenhelyeken is!” – tette hozzá az alkalmazás létrejöttét támogató vállalat képviseletében Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

Az alkalmazás letölthető a Google Play-ről:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.telenor.hu.vigyelhaza



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés