Connect with us

technokrata

Munkahelyeket hozhat az internet új korszaka

Dotkom

Munkahelyeket hozhat az internet új korszaka

A vállalatvezetők úgy gondolják, hogy a „Minden a hálón” megoldások új munkahelyeket teremthetnek.

A Cisco közzétette Internet of Everything értékindexét (IoE Value Index), amelynek tanulságai szerint az új „Minden a hálón” (Internet of Everything – IoE) trendet követő vállalatok komoly előnyökre tehetnek szert a hatékonyabb üzleti működés, az eredményesebb ügyfélkapcsolatok, illetve a sikeresebb innováció területén. Várhatóan azok a cégek számolhatnak majd a legnagyobb nyereséggel, amelyek az eredményesebb működés és az új ügyfélélmények megteremtése érdekében a leghatékonyabban tudják kihasználni az eszközök, az adatok, a folyamatok és az emberek közötti kapcsolatokat. Az IoE által eredményezett haszon 2013-ban világszinten mintegy 613 milliárd USD-re tehető.

A Cisco felmérése szerint a 12 országban megkérdezett 7500 üzleti és IT vezető 33%-a vélekedik úgy, hogy az IoE pozitív hatással lesz a globális munkahelyteremtésre, míg 47%-uk – az új típusú munkahelyeknek és nagyobb szakértelmet igénylő a pozícióknak köszönhetően – egyben a bérek emelkedését várja. Az összehasonlító tanulmány szerint 2013-ban az IoE értékéből legnagyobb részben az ellátási lánc (a számítások szerint 158,7 milliárd USD értékben) és az felhasználói élmény területét érintő területek (145,2 milliárd USD) részesülnek majd.

cisco3

„A felmérés azt mutatja, hogy az internet új korszakába lépünk, ahol vállalati, ágazati és regionális szinten is a versenyelőny a tét. A következő egy évtizedben a vállalatok versenyképessége attól függ majd, hogy mennyire tudják magukévá tenni a „Minden a hálón” koncepcióját, és azt hogyan alkalmazzák nemcsak technológiájukban és működésük során, hanem az ügyfelekkel és partnerekkel történő kapcsolatteremtésben is” – nyilatkozta Michael Ganser, a Cisco közép-európai alelnöke. „A gyáriparban egyre több intelligens üzemmel találkozunk majd, amelyek automatizált rendszerekkel, robotokkal, valamint az energiafogyasztást, a szállítói láncot és a minőséget figyelő érzékelőkkel lesznek felszerelve. Közép-Európában a technológia első alkalmazói között autógyártók, logisztikai szolgáltatók, stadionok, sőt újonnan induló vállalkozások is találhatók, akik kihasználják az internet negyedik fejlődési szakaszában rejlő lehetőségeket.”

Az IoE az eszközök, adatok, folyamatok és emberek összekapcsolására, illetve az ezen kapcsolódások által létrehozott exponenciális értékre épül. Az IoE megvalósulásában számos jelentős technológiai trend, köztük az Internet of Things, a mobilitás, a felhő és a big data is fontos szerepet játszik.

cisco2

A tanulmány további fontos megállapításai:

Noha 2013-ban kétségtelenül az Egyesült Államok, Kína és Németország számíthat a legnagyobb haszonra az IoE bevezetéséből, az IoE-ből a világ szinte valamennyi országa profitálhat.

Ahhoz, hogy az IoE-re épülő gazdaság tortájából minél nagyobb szeletet hasíthassanak ki, a vállalatoknak a következő lépéseket érdemes megtenniük.

  • beruházni a csúcstechnológiára épülő infrastruktúrába és eszközökbe.
  • a meglévő informatikai környezetbe integrálni az új technológiát.
  • eredményes gyakorlati megoldásokat kifejleszteni az információkezelés területén.

Az IoE megvalósulása az egyes ágazatokban, néhány példa:

  • Feldolgozóipar: valós idejű, többdimenziós adatelemzés, integrált video alapú együttműködés, fizikai eszközök távoli nyomon követése
  • Energetika: érzékelőkből érkező adatok integrációja, előrejelző elemzések.
  • Kiskereskedelem: adatvizualizáció és előrejelző elemzések, helymeghatározáson alapuló marketing, mobil fizetés.

A különféle ágazatok közül a szolgáltatóipar és a gyártás profitálhat legtöbbet az IoE bevezetéséből, azonban a csúcstechnológiai, telekommunikációs és pénzügyi szolgáltató cégek 2013-ban nagyobb szeletet hasíthatnak ki a rendelkezésre álló tortából, mint az informatikát kevésbé intenzíven használó cégek.

cisco1

Az IoE révén generált nyereség elemzése kiemeli, hogy nem feltétlenül függ egy vállalat méretétől, mennyire előnyős számára az IoE bevezetése. Az IoE terén elért sikerek sokkal inkább a vállalati stratégián, semmint az adott cég méretén vagy pénzügyi erején múlnak.

A vállalatvezetők világszerte azon a véleményen vannak, hogy az IoE révén javulhat az információbiztonság. A válaszadók fele azt mondta, hogy az IoE a biztonság javulásához vezet, míg csupán 26%-uk gondolta úgy, hogy ezen a téren nem következik be változás.

A globális GDP közel 70%-áért adó 12 ország mintegy 7500 nemzetközi vállalatvezetőjére kiterjedő tanulmányt a Cisco Consulting Services Research & Economics Practice készítette, a felmérés tervezési fázisában pedig az MIT Center for Digital Business is közreműködött. A most bemutatott kutatás a Cisco korábbi tanulmányához is kapcsolódik, mely szerint az elkövetkező 10 évben az IoE 14,4 billió USD potenciális értéket teremthet a világgazdaság szintjén.

A „Minden a hálón” megoldásokról bővebb információ, valamint a felmérés valamennyi eredménye megtalálható: http://www.internetofeverything.com.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin