Connect with us

technokrata

Az internetes bűnözők pénzeltulajdonítási módszereinek fejlődése

hacker-nasa

Dotkom

Az internetes bűnözők pénzeltulajdonítási módszereinek fejlődése

Trend Micro: Egyre bonyolultabb módszerekkel lopják el az emberek pénzét az internetes bűnözők.

Néhány közelmúltbeli esemény rávilágított, milyen gyakran – és találékonyan – próbálják ellopni adatainkat az internetes bűnözők. A paletta a „házi böngészőktől” a milliós nagyságrendű adatvisszaéléseken át az informatikai tolvajok által végrehajtott hétköznapi adatlopásokig és adathalász támadásokig terjed.

Végül minden megszerzett adat illegális kereskedelem révén az érte legtöbbet kínáló félhez kerül. Ekkor megkezdődhet az adatok illegális felhasználása a személyazonosság eltulajdonításától a bankkártyacsalásokon át a más felhasználók rendszereinek megtámadásáig. Az adatok felhasználásával esetenként nagy értékű vásárlásokat hajtanak végre (amelyeket az internetes bűnözőkhöz szállítanak ki), illetve „golyóálló” webtárhelyért fizetnek vele, amelyre előszeretettel telepítenek rosszindulatú webhelyeket. Ezek esetenkénti értéke talán nem olyan magas, de a felhasználóknak okozott veszteség igen jelentős.

hacker2

Nemcsak az internetes bűnözésből származó zsákmányt árulják feketén, de az ehhez szükséges eszközöket, például a biztonsági réseket és a rendszerek gyenge pontjait kihasználó, rosszindulatú eszközkészleteket is így értékesítik. Ezek, különösen a speciálisabb és fejlettebb eszközök, a több százezer forintos kategóriába esnek.

Olyan sok pénz került az internetes alvilágba, hogy az egy valós céghez hasonlóan szervezetté és módszeressé vált. Bár a feketepiac szervezeti formája térségről térségre változó, a szervezettség ténye önmagában újdonságjellegű, mert így egyrészt több adat és eszköz kerülhet forgalomba, másrészt csökkenthető a lebukási esély.

gty_hacker_computer_keypad_thg_121003_wmain

Új infografikonunk – Internetes alvilág: Az internetes bűnözők pénzeltulajdonítási módszereinek fejlődése – feltárja, milyen árucikkeket adnak-vesznek a kiberalvilágban, hogyan szerveződik ez a feketepiac, és milyen közvetlen hatást gyakorol a felhasználókra. Kiválóan elmagyarázza, hogy a felhasználók mivel állnak szembe, amikor online adataikat védelmezik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő