Connect with us

technokrata

Álmokat is festhet ABB robotokkal

ABB_FlexArc_robot_hegesztocella

Dotkom

Álmokat is festhet ABB robotokkal

Legújabb termékeit a MachTech nemzetközi gépgyártás-technológiai szakkiállításon mutatja be az ABB.

Az ABB a világ egyik vezető energetikai és automatizálási vállalata a hazai ipari felhasználók számára a robotika területén kínált termékeit mutatja be a MachTech nemzetközi gépgyártás-technológiai szakkiállításon május 28. és 31. között. A szakkiállításon 2013-ban is elismerésben részesültek a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt innovációs termékek, köztük az ABB egyik robotikai terméke.

A MachTech elismerő oklevelét kapta a kiállításon szereplő  FlexArc®, névre keresztelt robotos hegesztőcellák új generációja, mellyel a robotok által végzett hegesztés korszerűbbé és költséghatékonyabbá tehető. A FlexArc® minden cellája maximális teljesítményt nyújt a rendelkezésre álló tér  optimális kihasználása mellett.  A cellák áramellátása központosított, egyetlen csatlakozásról történik, vagyis mindössze egyetlen tápkábelt igényel.  A FlexArc®  alacsony beruházási költséggel beszerezhető, és az intuitív grafikus felhasználói felületnek köszönhetően könnyen kezelhető. Az automatikus gyártás és a hegesztési paraméterek folyamatos  ellenőrzése következtében javul a minőség.

19300001173921130085259374535

Magyarországon jelenleg 600 felett jár az ABB-robotok száma. Technológiai tudásukat itthon többek között az Audi, az Univer, a Gyermelyi Tésztagyár és az Agrofeed gyártólétesítményeiben, és világszerte gyárak és kutatóközpontok ezreiben kamatoztatják.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) felmérése szerint az autóipar és a fémipar húzza magával a robotikát. 2011-ben a járműgyártók 59,7 ezer új robotot vásároltak, ami 55 százalékos ugrást jelent az előző évhez képest. Új rekord született, és a globális robotpiac 36 százalékát immár az autóipar megrendelései teszik ki – 2011-es adatok szerint. Térségünkben a roboteladások 89 százalékkal nőttek tavaly, és ez elsősorban az autóipari beruházások növekedésének köszönhető, hiszen itt 66 százalékos volt a bővülés

2t4sczn341i61fnb

Robotok a hazai autógyárakban

Az autógyárakban rendszerint festő, hegesztő és összeszerelő robotok a legelterjedtebbek. Jellemzően közepesen teherbírású 6 tengelyes, nagy munkaterű robotokkal találkozunk, valamint elég elterjedt ebben az iparágban a „track” vagyis külső pálya használata, amire a robotot felszerelik és így képesek elmozgatni pozíciójából, ezzel értékes munkaterületet nyerve a kialakított rendszer számára. Egy 2,5m-es robot például nem érné körbe egy 5m-es, esetenként még ennél is hosszabb autó karosszéria teljes felületét, de feltéve egy 5m-es pályára a robot számára bejárható terület elérheti akár a 10m-t is!

A robotok ára a kis-kategóriás autóktól, a felső egyedi gyártású luxusautók árával vetekszik. Ez függ a robot kialakításától, valamint a hozzá rendelt extra funkciók és tartozékok típusától és annak számától.

4.1.2

Hogyan válasszon robotot gyártáshoz?

Általában 4 fő szempont alapján. A felhasználás alapján kiválasztható a robottípus például festő robot, hegesztő robot, élelmiszeriparba szánt robotok, palettázó robot, stb. Robot tengelyek száma alapján: a leginkább elterjedt kialakítások a 3,4,5,6 tengelyes robotok, amelyek különleges esetekben külső tengelyekkel tovább bővíthetők, valamint a robot rendszerek is bővíthetők külső pályákkal, munkadarab forgatókkal. Egy robotvezérlő 36 tengely kezelésére képes, ami egyidejűleg maximum 4 robot és 12 tengely külső tengely szinkron mozgását is lehetővé teszi. Robot karkinyúlás alapján 0,58m-től 3,5m-ig több lépcsőben. Robot terhelhetőség alapján, amely 1kg-tól akár 500kg-ig terjedhet, vagy különleges kérés alapján akár még ennél is több is lehet. A robotok világában léteznek extrém teherbírású ipari robotok, amelyek akár 1300kg-ig is terhelhetők, ezek a típusok már különleges feladatokat végeznek, így nem túl elterjedtek.

ABB+Robot+at+Lander

Megbízhatóság terén a robotok a felhasználásra szánt iparág igényei alapján jelentős fejlődésen estek át. A rendszeres karbantartásokat betartva és a megfelelő robottípus kiválasztásával a működés, akár több évtizedre is biztosítható. Nem mennek ritkaság számba a 10-15 éves robotok, és van 1981 óta működő robot is, amely a mai napig végzi munkáját. 

A jövő ipari robotjai

A robotok elterjedése szoros összefüggésben van a járműgyártás modernizációjával és a gyártósorok átalakulásával, az 1970-es évek óta. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint 2013 és 2015 között megközelítőleg 5%-os globális növekedés várható a robotok értékesítésében. Az elemzők szerint továbbra is az autó- és az elektronikai ipar lesz a legfőbb hajtóerő, és bár a többi ágazatban egyre több vevő lesz, ezek azonban kisebb tételeket rendelnek majd. A jövő fejlesztései jelen állás szerint az ember-robot együttműködés irányába haladnak, hogy robot és ember egy térben, egymás mellett, egymást segítve tudjon dolgozni. Ezt az ígéretes biztonságtechnikai fejlesztések talán már a közeli jövőben lehetővé teszik.

BigRobot

Különleges felhasználás

A klasszikus ipari funkciók mellett gyakran különleges feladatokat is teljesítenek a robotok.

Huszonöt festményt készített egy kisméretű, különleges robot egy hotellánc hat szállodájában egy “Sleep Art – Álomművészet” nevű reklámkampány számára. A robot a hotelszoba ágyaiba épített 80 szenzor segítségével három adatot gyűjtött: hőmérséklet, mozgás, hang, majd ezek alapján festette meg a vendégek alvás közben végzett mozgását.

tech-3_kuka_spotwelding_lrg

Mindezt egy erre a célra kifejlesztett rendszer valós időben dolgozta fel egy digitális algoritmus segítségével. A robot, kalibrálásának megfelelően, színek és ecsetvonások kombinációjával jelenítette meg a vendég mozgását, és az így készült „műalkotásokat” a vendégek hazavihették. Az „álomfestő” robot az ABB energetikai és automatizálási cég egy IRB 120-as elnevezésű robotja.

A cég eddig több mint 200 ezer robotot állított munkába világszerte. ABB-robotok segítettek megalkotni például az Ősrobbanás szimulálásához szükséges környezetet az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hadronütköztetőjében.

FRIDA és a Terminátor

Az ABB robotjainak kiváló minőségét több jelentős díj is alátámasztja. Tavaly az apró alkatrészek összeszerelésére tervezett FRIDA (Flexible Robot Industrial Dual Arm) névre keresztelt „kétkezes” robot dizájn-koncepciója Szingapúrban elnyerte a rangos red dot „best of the best” (a legjobbak legjobbja) termékdizájn díjat.

ABB-robot-goes-horizontal

Az ABB robotok az ipari ágazatok mellett a show businessben is jelentős szerepet játszanak. Christian Bale és más hollywoodi sztárok mellett tizennyolc ABB robot tündökölt rivaldafényben a Terminátor-sorozat legutóbbi részében, a Terminátor – Megváltás című filmben. Ugyancsak ABB robotok léptek színpadra Bon Jovival az együttes 2010-es turnéján.  

Kisfilmek, képek ABB robotokról:

http://www.youtube.com/abbrobotics

http://www.abb.com/cawp/abbzh250/73f213962ef5227dc12577680026f2bd.aspx#Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő