Connect with us

Hirdetés

technokrata

Álmokat is festhet ABB robotokkal

Dotkom

Álmokat is festhet ABB robotokkal

Legújabb termékeit a MachTech nemzetközi gépgyártás-technológiai szakkiállításon mutatja be az ABB.

Az ABB a világ egyik vezető energetikai és automatizálási vállalata a hazai ipari felhasználók számára a robotika területén kínált termékeit mutatja be a MachTech nemzetközi gépgyártás-technológiai szakkiállításon május 28. és 31. között. A szakkiállításon 2013-ban is elismerésben részesültek a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt innovációs termékek, köztük az ABB egyik robotikai terméke.

A MachTech elismerő oklevelét kapta a kiállításon szereplő  FlexArc®, névre keresztelt robotos hegesztőcellák új generációja, mellyel a robotok által végzett hegesztés korszerűbbé és költséghatékonyabbá tehető. A FlexArc® minden cellája maximális teljesítményt nyújt a rendelkezésre álló tér  optimális kihasználása mellett.  A cellák áramellátása központosított, egyetlen csatlakozásról történik, vagyis mindössze egyetlen tápkábelt igényel.  A FlexArc®  alacsony beruházási költséggel beszerezhető, és az intuitív grafikus felhasználói felületnek köszönhetően könnyen kezelhető. Az automatikus gyártás és a hegesztési paraméterek folyamatos  ellenőrzése következtében javul a minőség.

19300001173921130085259374535

Magyarországon jelenleg 600 felett jár az ABB-robotok száma. Technológiai tudásukat itthon többek között az Audi, az Univer, a Gyermelyi Tésztagyár és az Agrofeed gyártólétesítményeiben, és világszerte gyárak és kutatóközpontok ezreiben kamatoztatják.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) felmérése szerint az autóipar és a fémipar húzza magával a robotikát. 2011-ben a járműgyártók 59,7 ezer új robotot vásároltak, ami 55 százalékos ugrást jelent az előző évhez képest. Új rekord született, és a globális robotpiac 36 százalékát immár az autóipar megrendelései teszik ki – 2011-es adatok szerint. Térségünkben a roboteladások 89 százalékkal nőttek tavaly, és ez elsősorban az autóipari beruházások növekedésének köszönhető, hiszen itt 66 százalékos volt a bővülés

2t4sczn341i61fnb

Robotok a hazai autógyárakban

Az autógyárakban rendszerint festő, hegesztő és összeszerelő robotok a legelterjedtebbek. Jellemzően közepesen teherbírású 6 tengelyes, nagy munkaterű robotokkal találkozunk, valamint elég elterjedt ebben az iparágban a „track” vagyis külső pálya használata, amire a robotot felszerelik és így képesek elmozgatni pozíciójából, ezzel értékes munkaterületet nyerve a kialakított rendszer számára. Egy 2,5m-es robot például nem érné körbe egy 5m-es, esetenként még ennél is hosszabb autó karosszéria teljes felületét, de feltéve egy 5m-es pályára a robot számára bejárható terület elérheti akár a 10m-t is!

A robotok ára a kis-kategóriás autóktól, a felső egyedi gyártású luxusautók árával vetekszik. Ez függ a robot kialakításától, valamint a hozzá rendelt extra funkciók és tartozékok típusától és annak számától.

4.1.2

Hogyan válasszon robotot gyártáshoz?

Általában 4 fő szempont alapján. A felhasználás alapján kiválasztható a robottípus például festő robot, hegesztő robot, élelmiszeriparba szánt robotok, palettázó robot, stb. Robot tengelyek száma alapján: a leginkább elterjedt kialakítások a 3,4,5,6 tengelyes robotok, amelyek különleges esetekben külső tengelyekkel tovább bővíthetők, valamint a robot rendszerek is bővíthetők külső pályákkal, munkadarab forgatókkal. Egy robotvezérlő 36 tengely kezelésére képes, ami egyidejűleg maximum 4 robot és 12 tengely külső tengely szinkron mozgását is lehetővé teszi. Robot karkinyúlás alapján 0,58m-től 3,5m-ig több lépcsőben. Robot terhelhetőség alapján, amely 1kg-tól akár 500kg-ig terjedhet, vagy különleges kérés alapján akár még ennél is több is lehet. A robotok világában léteznek extrém teherbírású ipari robotok, amelyek akár 1300kg-ig is terhelhetők, ezek a típusok már különleges feladatokat végeznek, így nem túl elterjedtek.

ABB+Robot+at+Lander

Megbízhatóság terén a robotok a felhasználásra szánt iparág igényei alapján jelentős fejlődésen estek át. A rendszeres karbantartásokat betartva és a megfelelő robottípus kiválasztásával a működés, akár több évtizedre is biztosítható. Nem mennek ritkaság számba a 10-15 éves robotok, és van 1981 óta működő robot is, amely a mai napig végzi munkáját. 

A jövő ipari robotjai

A robotok elterjedése szoros összefüggésben van a járműgyártás modernizációjával és a gyártósorok átalakulásával, az 1970-es évek óta. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint 2013 és 2015 között megközelítőleg 5%-os globális növekedés várható a robotok értékesítésében. Az elemzők szerint továbbra is az autó- és az elektronikai ipar lesz a legfőbb hajtóerő, és bár a többi ágazatban egyre több vevő lesz, ezek azonban kisebb tételeket rendelnek majd. A jövő fejlesztései jelen állás szerint az ember-robot együttműködés irányába haladnak, hogy robot és ember egy térben, egymás mellett, egymást segítve tudjon dolgozni. Ezt az ígéretes biztonságtechnikai fejlesztések talán már a közeli jövőben lehetővé teszik.

BigRobot

Különleges felhasználás

A klasszikus ipari funkciók mellett gyakran különleges feladatokat is teljesítenek a robotok.

Huszonöt festményt készített egy kisméretű, különleges robot egy hotellánc hat szállodájában egy “Sleep Art – Álomművészet” nevű reklámkampány számára. A robot a hotelszoba ágyaiba épített 80 szenzor segítségével három adatot gyűjtött: hőmérséklet, mozgás, hang, majd ezek alapján festette meg a vendégek alvás közben végzett mozgását.

tech-3_kuka_spotwelding_lrg

Mindezt egy erre a célra kifejlesztett rendszer valós időben dolgozta fel egy digitális algoritmus segítségével. A robot, kalibrálásának megfelelően, színek és ecsetvonások kombinációjával jelenítette meg a vendég mozgását, és az így készült „műalkotásokat” a vendégek hazavihették. Az „álomfestő” robot az ABB energetikai és automatizálási cég egy IRB 120-as elnevezésű robotja.

A cég eddig több mint 200 ezer robotot állított munkába világszerte. ABB-robotok segítettek megalkotni például az Ősrobbanás szimulálásához szükséges környezetet az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hadronütköztetőjében.

FRIDA és a Terminátor

Az ABB robotjainak kiváló minőségét több jelentős díj is alátámasztja. Tavaly az apró alkatrészek összeszerelésére tervezett FRIDA (Flexible Robot Industrial Dual Arm) névre keresztelt „kétkezes” robot dizájn-koncepciója Szingapúrban elnyerte a rangos red dot „best of the best” (a legjobbak legjobbja) termékdizájn díjat.

ABB-robot-goes-horizontal

Az ABB robotok az ipari ágazatok mellett a show businessben is jelentős szerepet játszanak. Christian Bale és más hollywoodi sztárok mellett tizennyolc ABB robot tündökölt rivaldafényben a Terminátor-sorozat legutóbbi részében, a Terminátor – Megváltás című filmben. Ugyancsak ABB robotok léptek színpadra Bon Jovival az együttes 2010-es turnéján.  

Kisfilmek, képek ABB robotokról:

http://www.youtube.com/abbrobotics

http://www.abb.com/cawp/abbzh250/73f213962ef5227dc12577680026f2bd.aspx#



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés