Connect with us

technokrata

Adatlopást leplezett le az ESET

hacker2

Dotkom

Adatlopást leplezett le az ESET

Az ESET hamis PDF és dokumentum-csatolmányokat használó célzott adathalásztámadást leplezett le Pakisztánban.

A vezető proaktív biztonságtechnológiai vállalat, az ESET feltárt és kielemzett egy célzott kampányt, mely különböző szervezetek információit próbálta ellopni, főleg Pakisztánban.  Az ESET nyomozása során kiderült, hogy a fenyegetés Indiából érkezett és már legalább két éve folyik.

Ez a célzott támadás látszólag legális kódolású tanúsítványokat, csatolt pdf dokumentumokat és exe fájlokat használt arra, hogy bejuttassa a rosszindulatú tartalmakat és terjessze azokat. Az újdelhi vállalat a tanúsítványt 2011-ben állították ki. A rosszindulatú program emailekhez csatolt dokumentumként terjedt.

eset

„Az ESET szakemberei több különböző dokumentumot azonosítottak, amelyek témái felkelthették a címzettek érdeklődését. Nincs pontos információnk a vírus célcsoportjáról, de nyomozásunk alapján feltételezhető, hogy főleg pakisztáni cégek és magánemberek álltak a célkeresztben, hiszen  az összes célzott támadás 79%-a ideköthető.  Az leggyakoribb hamis PDF fájl egy önkicsomagoló “pakistandefencetoindiantopmiltrysecreat.exe” nevű formátumban érkezett a célszemélyek postaládájába“ – mondta Béres Péter, az ESET magyarországi disztribútora, a Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója.

Az incidens első fertőzési vektora egy CVE-2012-0158 sebezhetőséghez kapcsolódik, ez a Microsoft Office rendszeréhez köthető hiba és már korábban is használták kémkedésre, adatlopásra például egy 2012 decemberi kínai eredetű támadásnál, amelynél orosz gépekről próbáltak meg bizalmas adatokat lopni. A fertőzött email mellékletekben található Word és PDF állományokban voltak a sebezhetőségek.

hacker2

A rosszindulatú program adatokat lopott el a megfertőzött számítógépekről, melyeket aztán a támadók szerverére küldött. Különböző kémkedési és adatlopási technikákat használtak, kezdve a billentyű leütések naplózásától a képernyőképek rejtett készítésén át egészen a felhasználó gépéről történő állománylopásig. „Érdekes, hogy a fertőzött számítógépről ellopott információkat a támadók szerverükre kódolatlanul töltötték fel, pedig a titkosítással akciójuk nyomait is elfedhették volna.” – tette hozzá Béres Péter.

A teljes technikai vizsgálat elérhető a WeLiveSecurity.com oldalon, mely az ESET hírcsatornája, a legfrissebb információkkal a cyber-fenyegetések világáról.

1338803555-swaggsec-hacked-china-telecom-image-credit-donthatethegeek-1

A fenyegetés elnevezései

Alábbiakban találhatóak az ESET által megtalált többrészes, többirányú fenyegetések elnevezései.

Win32/Agent.NLD worm
Win32/Spy.Agent.NZD Trojan
Win32/Spy.Agent.OBF Trojan
Win32/Spy.Agent.OBV Trojan
Win32/Spy.KeyLogger.NZL Trojan
Win32/Spy.KeyLogger.NZN Trojan
Win32/Spy.VB.NOF Trojan
Win32/Spy.VB.NRP Trojan
Win32/TrojanDownloader.Agent.RNT Trojan
Win32/TrojanDownloader.Agent.RNV Trojan
Win32/TrojanDownloader.Agent.RNW Trojan
Win32/VB.NTC Trojan
Win32/VB.NVM Trojan
Win32/VB.NWB Trojan
Win32/VB.QPK Trojan
Win32/VB.QTV Trojan
Win32/VB.QTY Trojan
Win32/Spy.Agent.NVL Trojan
Win32/Spy.Agent.OAZ Trojan

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd