Connect with us

technokrata

Programsorozat a fenntartható fejlődésért

white-blue-energy

Dotkom

Programsorozat a fenntartható fejlődésért

A fenntartható energiagazdálkodás lesz a témája a Miskolci Egyetemi Napoknak.

2013. május 6. – A Miskolci Egyetemi Napokon, 2013. május 10-11-én mutatkozik be első alkalommal az a vándorkiállítás, amely a Tudomány mindenkinek – a megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja (TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0033) című pályázat keretében valósul meg. A fenntartható energiagazdálkodást, az energiatudatosság növelését zászlajára tűző rendezvénnyel 2013-2014 folyamán összesen 6 helyszínen találkozhat a nagyközönség.

A pályázat égisze alatt megvalósuló projekt gazdája a TIT Kossuth Klub Egyesület, valamint konzorciumi partnere Miskolci Egyetem. Átfogó célja a magyar tudomány kutatás-fejlesztési és innováció eredményeinek terjesztése, a kutató életforma népszerűsítése. A vándorkiállítás ennek részeként az energiagazdálkodás terén megvalósult tudományos fejlesztéseket hivatott bemutatni, ezen belül főleg az energiatakarékosság, az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiák hasznosításának lehetőségeire fókuszálva.

www_tvn_hu_a0fea35a20e340abb03382cea85a562b

Az Outdoor Mission által szervezett szemléletformáló programsorozat nagy hangsúlyt fektet az egyéni felelősségvállalás, az öngondoskodás fontosságának felismertetésére. Ennek hatására csökkenhet az egyes háztartások energiaszegénysége, javulhat a lakások energiahatékonysága, nőhet a lakosság energiatudatossága. A vándorkiállítás nagyközönsége számos olyan program részese lehet, amely a fenntartható energiafelhasználáshoz kapcsolódó kutatásokat és innovációkat mutatja be a tudományos népszerűsítés eszközeivel. A rendezvény nem kész megoldásokkal szolgál, hanem a közös gondolkodást és a szemléletformálást helyezi a fókuszába.

A fenntartható energiagazdálkodás nem csak környezeti szempontból aktuális kérdés. A két év alatt összesen 6 helyszínen bemutatkozó road-show olyan programelemeket sorakoztat fel, amelyek az észak-magyarországi, illetve az észak-alföldi – az energiaszegénységgel fokozottan sújtott – régió társadalmi és gazdasági sajátosságaira építve nyújt ismereteket a helyi közösségeknek.

rec-3

A vándorkiállítás egyik különlegessége az Outdoor Mission által fejlesztett megújuló energia tanösvény, amely a nap, a víz, a szél és a biomassza energiáinak lehetséges felhasználását hivatott szemléltetni. A tanösvény olyan eszközöket mutat be, amelyek kis barkácstudással, egyszerű alapanyagokból, akár saját kezűleg otthon is elkészíthetők. A tanösvény eszközei többek között a fűtésrásegítéshez, alternatív energiaforrásokból áramtermeléshez, biomassza hasznosításhoz, vízmelegítéshez, napenergiát hasznosító főzési technikákhoz, víztakarékos locsoláshoz szolgálnak értékes házi praktikákkal.

A tanösvény mellett egy mobilműhely is helyet kap, ahol az érdeklődők megismerhetik a napkollektorok hasznosítását, illetve elsajátíthatják a sörkollektor megépítésének fortélyait. A látogatók mindemellett konzultálhatnak szakértőkkel, akik arra vonatkozóan szolgálnak tanácsokkal, miként hasznosíthatják a megújuló energiaforrásokat, hogyan végezhetnek olcsó energetikai felújításokat vagy alkalmazhatnak energiatakarékos megoldásokat saját otthonukban.

white-blue-energy

A TudásPresszóban pedig tudományos talk-show keretében dr. Fábri György beszélget neves hazai szaktekintélyekkel az energiagazdálkodás érdekességeiről, többek között a megújuló erőforrások szerepéről a gazdaságban vagy a tudomány alkalmazásáról a megújuló energia fejlesztésében. A meghívott vendégek között lesz Kaptay György, a Miskolci Egyetem tanára, Munkácsy Béla egyetemi adjunktus ELTE TTK, valamint Balla Zoltán, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. osztályvezetője.

A miskolci rendezvényen az egyetemisták mellett kiemelt hangsúlyt kapnak az általános és középiskolák tanulói, akik szervezetten, csoportos tárlatvezetéssel ismerkedhetnek meg a vándorkiállítás programelemeivel. A vándorkiállítással egy időben rendezi meg a Kossuth Klub a XVIII. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás döntőjét is. A diákverseny célja a középiskolás korú fiatalok természettudományos és műszaki készségeinek fejlesztése.

A vándorkiállítás következő alkalommal 2013 júniusában az észak-alföldi Poroszlón lesz látható, 2013 és 2014 folyamán pedig Ózdon, Nyíregyházán, Karcagon illetve Kazincbarcikán ismerkedhetnek meg a látogatók az energiahatékonyságot elősegítő praktikákkal.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd