Connect with us

Biztonsági kockázat miatt eljárás indul a ZTE és a Huawei ellen

china-europe-web-370x229

Dotkom

Biztonsági kockázat miatt eljárás indul a ZTE és a Huawei ellen

Az Európai Bizottság eljárást indít a két kínai vállalat ellen.

Egy évtizeddel ezelőtt még kevesen ismerték a két kínai mamutvállalat a ZTE és a Huawei nevét. Mára gyakorlatilag a mobil kommunikációs ipar minden szegletében ott vannak, sokszor olyan emberek is használják a termékeiket, akik maguk nem is tudják, hogy mit vettek, hiszen egy szolgáltató logójával ellátott készülékbe helyezték a pénzüket.

Ez, a megerősödött jelenlét aggasztja az Európai Bizottság tagjait, így eljárást készítenek elő a két távközlési vállalat ellen. Fontos hozzátenni, hogy általában az EB nem magától áll neki egy-egy eljárás előkészítésének, hanem azt azután teszi, hogy hozzá panaszokat nyújtottak be, de a jelen eset kivételt képez. Most az Karel De Gucht az EB kereskedelmi biztosa döntött úgy, hogy elindít egy eljárást, mivel az európai vállalatok megtagadták a segítséget. Az ok nem más, minthogy a cégek félnek a kínaiak haragjától, vagyis hogy kizárják őket a dinamikusan növő piacukról, így inkább elviselik az EU területén lévő veszteségeket a kínai föld busás nyeresége mellett.

china-europe-web-370x229

A Reuters információi szerint az üggyel kapcsolatos első hivatalos nyilatkozatot már ezen a héten, a kereskedelmi miniszterek dublini gyűlésén bejelenti Gucht.

Az úgy nem idén kezdődött, egy 2012-es vizsgálat során már aggályokat fogalmaztak meg a jelentés készítői. Állításuk szerint a kínai vállalatok komoly biztonsági kockázatot rejtenek magukban, és nagyban veszélyeztetik az európai vállalatokat.

huawei

Meglepő, de uniós szinten sem egységes a két vállalat megítélése, van ahol teljesen eltiltották őket minden állami megrendeléstől – ilyen például Németország – de van, ahol sikeres együttműködések jöttek létre – például Angliában -.

A Huawei már többször igyekezett cáfolni bármilyen, a kínai állam segítségével kapcsolatos feltételezést, állításuk szerint a helyi olcsó munkaerő és a komoly fejlesztések azok, amiknek hála versenyképesebbek tudnak lenni európai társaiknál.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom