Connect with us

Rotterdamból Moszkvába 1 liter üzemanyaggal

pac_car_nogaro

Dotkom

Rotterdamból Moszkvába 1 liter üzemanyaggal

Öt magyar csapat kapott meghívást a világ egyik leginnovatívabb diákversenyére, a Shell Eco-marathon Europe 2013-ra.

 Rotterdamból Moszkvába eljutni egyetlen liter üzemanyaggal lehetetlen vállalkozásnak tűnhet, pedig nem az. Számos egyetemista szerte Európából – köztük öt magyar diákcsapat – évről évre versenyre kel a Shell Eco-marathonon, hogy saját tervezésű és építésű autóval még nem ismert üzemanyag-hatékonysági technológiákat teszteljen. A verseny során üzemanyag-hatékonysági rekord született már számos hagyományos üzemanyag-kategóriában (például benzin, dízel, etanol és GTL), és olyan alternatív üzemanyagokkal is, mint a hidrogén vagy az elektromosság. 2012-ben a hollandiai Rotterdam változott néhány napra utcai versenypályává, ahol több mint negyven ezer néző láthatta személyesen az utcai futamokat. A tavalyi versenyen magyar rekord is született, hiszen a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata a mért eredmény szerint 2696 kilométert tett meg egyetlen liter üzemanyaggal.

 Idén ismét több mint három ezer diák versenyzik majd Rotterdamban május 15. és 19. között, hogy felülmúlják tavalyi eredményüket. 24 országból 224 csapatot várnak, akik futurista “Prototípus” vagy “Városi Koncepció” kategóriában nevezhetnek. Az utóbbi csoportba olyan járművek indulnak, amelyek közelebb állnak a hagyományos városi járművekhez.

 SHELL ECO-MARATHON 2

Kihívásokkal teli utcai futam

A múlt évben bevezetett helyszín Rotterdamban megmutatta, hogy az új technológiák hogyan működhetnek a városok útjain. Az új pálya olyan kihívások elé állította a diákokat, amelyek a verseny nehézségi szintjét évekre meghatározzák majd. Az útvonalon 90°-os kanyarok vannak, így a csapatoknak ügyes vezetőkre is nagy szükségük lesz. 2012-ben a diákok új stratégiával és gondos előkészületekkel gyorsan alkalmazkodtak az új kihívásokhoz, így minden elvárást felülmúló üzemanyag-hatékonysági rekordok születtek. 

A 2013-as Shell Eco-marathon Europe-on összeolvad a napelemes és az elektromos kategória. A változás tükrözi az autóipar irányváltását az elektromos járművek piacán, és ez a módosítás még izgalmasabb versenyt ígér az elektromos kategóriában.

Shell_Eco_marathon_

A sikeres Powering Progress Together fórum, amely tavaly az “Energy-Water-Food Stress Nexus” témakörét járta körül, idén 2013. május 15-én a nagy társadalmak tűrőképességét vitatja meg. Közel 500 európai szakember, köztük üzletemberek, civil szervezetek képviselői, önkormányzati dolgozók és a jövő véleményformálói vitatják meg az üzleti, civil és önkormányzati szféra közti együttműködési lehetőségeket, és azt, hogy az összefogás hogyan segítheti őket a túlélésben, alkalmazkodásban és a növekedésben egy olyan gyorsan változó világban, ahol  forráshiány, társadalmi konfliktusok, vagy olyan sürgős problémák, mint az aszály vagy árvíz zavargásokat okozhatnak. Idén ismét a Shell Eco-marathon Europe a legjobb helyszín ehhez a rendezvényhez.

Rotterdam ideális vendéglátó és partner a versenyhez valamint a fórumhoz, ambiciózus ötletei, fenntartható energetikai megoldásai és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos nemzetközileg elismert kezdeményezései miatt.

pac_car_nogaro

Magyarországot a tavalyi versenyhez hasonlóan idén is öt csapat képviseli, akik már hónapok óta megkezdték a felkészülést a megmérettetésre. A kategóriájában 2012-ben második helyezést elérő kecskeméti GAMF csapat jelentős technológiai fejlesztéseket hajtott végre, hogy saját rekordjuknál még jobb eredményt érjenek el a Kecskeméti Főiskola hallgatói.  A magyar mezőny legfiatalabb versenyzői, a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola diákjai a 2013-as versenyre teljesen új járművel és speciális 3D technológiával készülő karosszériával készülnek. Az Óbudai Egyetem csapata az idei fejlesztések során külön figyelmet fordított az autó elektronikájára, amit teljes egészében a tanulók készítenek. A pécsi egyetemisták idén saját műhelyben készítik fel Hi-Orca nevű járművüket, amely teljesen új hajtással, kisebb tömeggel, így nagyobb hatásfokkal vág neki a 2013-as megmérettetésnek. A győri Széchenyi István Egyetem különítménye, a SZEnergy Team az idei versenyre kategóriaváltás miatt egy teljesen új városi elektromos autóval készül, amelyen a segédtöltést napelemek biztosítják majd.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő