Connect with us

Amerikai kibervédelem: a legjobb védekezés a támadás

cyber

Dotkom

Amerikai kibervédelem: a legjobb védekezés a támadás

A Pentagon kiberparancsnoka, Keith Alexander tábornok egy szenátusi meghallgatáson jelentette, hogy a védelmi minisztérium kibernetikai egységeket állít fel az ország online támadásai ellen.

A tábornok elmondta, hogy a védelmi minisztérium kiberparancsnokságát három részleg alkotja majd: a 13 informatikus csapatból álló első az országos szintű védelemmel, a 27 csapatból álló második az operatív irányítással, a harmadik pedig a haderő informatikai rendszereinek védelmével foglalkozik.

gen_keith_alexander_large_verge_medium_landscapeA harmadik egység várhatóan már idén szeptemberben megkezdi a tevékenységét, a másik kettő pedig a jelenlegi tervek szerint 2015 végére áll fel. A parancsnok rámutatott, hogy az országos védelem ellátását ellátó részleg csapatai támadó műveleteket fognak végrehajtani. Feladatukat a rakétavédeleméhez hasonlította, amelynek a támadást már az előtt el kell hárítania, hogy az elérte volna a célját.

cyber

Alexander tábornok a szövetségi felsőház katonai bizottsága előtt arra figyelmeztetett: reális a lehetőség, hogy az elektromos hálózat és más létfontosságú rendszerek ellen támadást intézzenek, ezért a kormánynak és a magánszektornak valós és a jelenleginél agresszívabb lépéseket kellene tennie ezek védelmében. A parancsnok sürgette, hogy a kongresszus mielőbb fogadja el azokat a törvényeket, amelyek megkönnyíthetik a kibernetikai védelem kiépítését. Mint mondta, világos koncepcióra van szükség a létfontosságú infrastruktúra védelmével és azzal kapcsolatban, hogy ki irányítsa ezt a védekezést. Barack Obama elnök februárban rendeletet bocsátott ki, amelynek értelmében az amerikai magánvállatok részvételével kialakítják az informatikai védelem önkéntes normáit, az állam pedig segítséget nyújt a cégeknek az őket fenyegető elektronikai támadásokkal kapcsolatban, ám az nem helyettesíti a jogszabályi rendezést.

A Pentagon kiberparancsnokságának vezetője kijelentette, hogy egyre súlyosabbakká válnak az amerikai magánvállalatok, főleg a bankszféra ellen intézett internetes támadások, és a helyzet az év folyamán várhatóan mind a behatolási kísérletek számát, mind az intenzitását tekintve tovább romlik majd. A tábornok rámutatott, hogy a kibertámadások nyomonkövethetősége és a várható határozott válasz a külföldi államok vezetőit elrettentik ugyan attól, hogy ilyeneket kövessenek el az Egyesült Államok ellen, ám az amerikai kormányzat nem akadályozza meg, hogy a “magán- és köztulajdonban lévő weboldalak” és létesítmények ellen külföldről “alacsony szintű zaklatást hajtsanak végre”. Alexander nem nevezett meg elkövetőket, annak ellenére, hogy Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn Kínát nyíltan amerikai magáncégek ellen elkövetett hackertámadásokkal és adatlopással vádolta meg.

cyber-war_1525067c

Alexander szerint világosan meg kell határozni, hogy a kibertérben mi számít háborús cselekménynek. Hangot adott véleményének, hogy a kibernetikai kémkedés és a cégek szellemi tulajdonának ellopása nem minősítendő ilyennek, de az amerikai infrastruktúra megbénítására vagy megsemmisítésére irányuló szándék már mindenképpen annak számít. Carl Levin, a szenátusi szakbizottság demokrata elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Barack Obama elnök nemrégiben titkos politikai direktívát bocsátott ki a kibernetikai műveletekkel kapcsolatban. A Pentagon is egy sor eljárásmódot dolgozott ki a “kibernetikai válsághelyzetek” kezelésére, és a védelmi minisztérium a várakozások szerint hamarosan kibocsátja a katonai parancsnokoknak szánt művelet-végrehajtási szabályzatát is. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom