Connect with us

Retteghetnek a spanyol kiberbűnözők

1338803555-swaggsec-hacked-china-telecom-image-credit-donthatethegeek-1

Dotkom

Retteghetnek a spanyol kiberbűnözők

Rik Ferguson, a Trend Micro és a spanyol bűnüldöző szervek közös akciójáról ír

Örömmel jelenthetem, hogy a Trend Micro fenyegetéskutatás osztálya és a spanyol bűnüldöző szervek közötti együttműködés eredményeként számos fontos letartóztatásra került sor a Reveton ransomware üggyel kapcsolatban. A spanyol rendőrség közleménye megtalálható itt [spanyolul].

A Ransomware egy csúnya becsapás, mely a számítógépébe beszivárogva ravaszul elhiteti Önnel, hogy valami rosszat művelt. A „Police Ransomware” nem új fenyegetés, csupán ennek egy félelmetes sebességgel továbbfejlesztett változata. Trójai típusú vírus, mely csak akkor engedélyezi áldozatának a számítógép használatát, ha az hamis vádakon alapuló „illegális tevékenységekért” kifizet egy bírságot. Egyes felhasználókat engedély nélküli szoftverhasználattal, másokat szerzői joggal védett tartalom illegális letöltésével vádol, míg bizonyos variánsok azzal zsarolják áldozataikat, hogy állítólag gyermekek zaklatását ábrázoló (gyermekpornó) képeket nézegettek online. Hogy hitelesnek tűnjenek, helyi rendőrhatóságnak adják ki magukat a felhasználó megfertőzött gépének területi beállításai szerint – más szóval az áldozat anyanyelvét, illetve országa rendőrségi logóit használják fel megtévesztésül.

1338803555-swaggsec-hacked-china-telecom-image-credit-donthatethegeek-1

Az elmúlt néhány hónap során a Trend Micro kutatói a Reveton ransomware vagy „police trojan” nevű vírussal kapcsolatos bizonyítékokat és információkat szolgáltattak. Spanyolországban a bűnüldöző szervek először a csalás áldozataitól kapott panaszok folyamán kezdtek el érdeklődni e kártevő szoftver (malware) iránt. A Trend Micro és a spanyol bűnüldöző szervek rendkívül szorosan együttműködtek az információcsere, a minták és kapcsolódó technikai részletek megosztása terén. A Trend Micro fenyegetéskutatás osztálya által végzett tevékenységek közvetlen eredményeként, lehetőség nyílt a bűnözői hálózat infrastruktúrájának feltérképezésére, ideértve a forgalomátirányítást, illetve a vezérlést és irányítást végző szervereket. A bűnüldöző szervek által összegyűjtött egyes értesülések lehetővé tették, hogy nagyfokú bizonyossággal meg lehessen állapítani a bűnözői banda legfelsőbb szintjéhez tartozó egyik egyén személyazonosságát.

trendmicro

Ez az információ közvetlenül hozzájárult legalább 11 egyén letartóztatásához. A letartóztatottak egyike egy 27 éves személy, akiről úgy tudják, hogy annak a kiberbűnözői bandának az egyik feje, mely a Reveton néven ismert ransomware törzs megteremtője. Ennek az orosz származású kiberbűnözőnek a letartóztatása Dubaiban, az Egyesült Arab Emirátusokban történt, míg Spanyolországnak való kiadatásán még dolgoznak, hogy bíróság elé lehessen állítani. A bűnöző letartóztatásával együtt a művelet a banda azon részének a lekapcsolását is magában foglalta, amely az átverés során fizetségként szolgáló PaySafeCard/UKash utalványok pénzesítésé mögött állt. A bandának volt egy fióküzlete Spanyolországban, mely ezeket az utalványokat beváltotta, és valódi pénzre váltotta át, amit azután a fő bandához továbbított Oroszországba. A letartóztatottak közül 10-ről feltételezik, hogy köze volt ehhez a pénzmosási tevékenységhez, ebből 6 orosz, 2 ukrán és 2 grúz, mindannyian Spanyolországban tartózkodtak. A rendőrség becslése értelmében ez az egy csoport több mint 1 000 000 euró értékű pénzt mosott tisztára egyetlen évben.

Ennek az összehangolt tevékenységnek (hasonlóan a DNS-változtató banda elleni Trend Micro/FBI akcióhoz a múlt évben), ami közvetlenül a vélhetően a kiberbűnözésben ténylegesen résztvevő egyének letartóztatásához vezetett és nem csupán a kapcsolódó infrastruktúra lebontásához, modellként kell szolgálnia arra, hogy a biztonsági ágazat és a bűnüldöző szervek miként tudnak hatásosan együttműködni az online bűnözés elleni küzdelemben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő