Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nők a tudomány világában – Kevesen érdeklődnek a szakmák iránt

Dotkom

Nők a tudomány világában – Kevesen érdeklődnek a szakmák iránt

Miért van az, hogy egy-egy informatikai vagy elektronika mérnöki karon a női hallgatók száma elenyésző? A Lányok Napja programsorozat erre is kereste a megoldást.

Ma Magyarországon a tíz százalékot sem éri el a nők aránya olyan jövőorientált pályákon, mint az informatika vagy az elektronika mérnöki területei, mert sok lány visszatartó erőkbe ütközik pályaválasztáskor. Annak érdekében, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok közvetlen tapasztalatot szerezhessenek „elférfiasodott” szakterületeken, április 25-én a Nők a Tudományban Egyesület második alkalommal rendezi meg a Lányok Napja programsorozatot 9-10-11. évfolyamos fiatalok számára. A kormányzat mindeközben rugalmas munkaidővel és megfelelő gyermekgondozási lehetőséggel igyekszik támogatni a karriert építő nőket – derült a Lányok Napja program nyitórendezvényén, az Európa Pontban megtartott „Példaképeink” konferencián.

SAM_0832

Mától több mint egy hónapon keresztül több ezer kíváncsi középiskolás magyar lány válogathat az ország egész területén megrendezett programok közül, hogy majd április 25-én belekóstoljon a vállalatoknál és a felsőoktatási intézményeknél zajló mérnöki munkába, valamint betekintést kapjon a kutatás-fejlesztés mindennapjaiba. A Lányok Napja keretében összesen közel 50 hazai felsőoktatási intézmény, kis és nagyvállalkozás fogadja az érdeklődő fiatalokat. A program célja, hogy azok a lányok, akik indíttatást éreznek a ma még kevéssé nőiesnek tartott műszaki és kutatói pályák iránt, merjenek életpályát, karriert tervezni ezeken a területeken.

Mihalovics Péter és Tove Skarstein

Mihalovics Péter és Tove Skarstein

Norvégiában rengeteg energiát fordítunk a női egyenjogúságra, ennek ellenére még ma sem teljesen megoldott ez a kérdés, ezért ilyen programra nagy szükség van a legfejlettebb országokban is. Mondhatom, hogy közelről ismerem Kelet-Európa problémáit, és egy nagyon fontos lépésről van szó.” – hangsúlyozta Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete, a konferencia védnöke, majd hozzátette: a nemek közötti esélyegyenlőség megvalósításával és a családpolitikával kapcsolatos tevékenységeket Norvégia az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül igyekszik támogatni a régióban.

SAM_0884

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program miniszteri biztosa, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri kabinetfőnöke, Mihalovics Péter szerint a kormányzat a gyermekvállalás támogatásával igyekszik a munka és a család összeegyeztetését ideálisabbá tenni, erősíteni, és ennek érdekében kiszélesíteni a részmunkaidős foglalkoztatást az otthoni távmunka, illetve a rugalmas munkaidő jóval nagyobb arányú bevezetésével, újabb óvodai és bölcsődei férőhelyek létesítésével, a családi napközik rendszerének továbbfejlesztésével. A támogatásra véleménye szerint már csak azért is szükség van, mert ma egy magyar nőnek két hónappal kell többet dolgoznia férfitársainál ugyanazért az összegért. „Ugyanakkor a családok szintjén is szükséges a szemléletváltás, nálunk ugyanis – állította Mihalovics – még mindig sokan gondolják úgy, hogy például a gyerek kizárólag a nő dolga”.

SAM_0887

„Hazánkban nagyjából eljutottunk a probléma felismeréséig, de változtatni még nem sikerült. Ma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karán a lányok részaránya alig 5%, miközben a munkaerőpiacon lámpással keresik az informatikai szakokon végzett, idegen nyelvet jól beszélő munkatársakat. Már azzal is sokat lehet segíteni, ha megmutatjuk: a műszaki pályák és a kutatás-fejlesztés igenis nőknek is való életcélok. Akcióinkkal, mint amilyen Lányok Napja, ezt tesszük.” – fogalmazott dr. Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke bevezető szavaiban.

Dr. Groó Dóra kitért arra is, hogy a kutatás-fejlesztés területén ma is megvan az „üvegplafon” jelensége: sokhelyütt nincsenek konkrét látható akadályok, de egy bizonyos szinten felül rendkívül alulreprezentáltak a nők.

Az eredetileg 1993-ban az Egyesült Államokból indult „Lányok Napja” programot Európában Németország alkalmazta először sikeresen, ahol 2000-től kezdődően egy évtized alatt több mint egymillió fiatal lány vett részt az akciókban. A Lányok Napját egész Európában, így hazánkban is egy meghatározott napon, 2013. április 25-én tartják meg. A telekommunikációs és infokommunikációs technológiákkal kapcsolatos foglalkozások népszerűsítésére létrejött párhuzamos kezdeményezéshez, a „Girls in ICT” naphoz is csatlakozik Magyarország.  A „Girls in ICT” napot a Nők a Tudományban Egyesület és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közösen rendezi meg, a Lányok Napja tematikus részeként.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés