Connect with us

technokrata

64 millió dollárt „kaszált” a Facebook

Dotkom

64 millió dollárt „kaszált” a Facebook

Ilyen rallye után csoda, hogy van nyereségük.

A frissen mobilszolgáltatóvá avanzsált Facebook mögött kemény év van. Májusban tőzsdére mentek, azóta még csak a nyitóár közelébe se jutottak a részvények, aztán megújult az applikáció és nemrég elindította ingyenes telefonszolgáltatását is, vagyis az ismerősök egymást ingyen hívhatják iPhone-on, bár egyelőre csak az USA-ban. A Facebook az utolsó negyedévben 1.585 milliárd dollárt kanalazott össze, mégis mindössze 64 millió dollár maradt náluk profitként. A hirdetésekből az utolsó negyedévben rekordmennyiséget sikerült értékesíteniük, ugyanis 1329 millió dollárnyi bevételük vol belőle, miközben a kifizetések és az egyéb költségek 256 millió dollárt emésztettek fel. A 2010-ben még csak 1.974 milliárd dollárt kereső cég idén már 5.089 milliárd dollár bevételre tett szert, ennek legnagyobb része természetesen a reklámfelületek értékesítéséből jött be, mintegy 4279 millió dollár értékben. Az 1.585 milliárd dollár mintegy 40%-al jobb eredmény a 2011.-ik év negyedik negyedévéhez képest.

facebook bevetel 2012Q4

Az egyik legizgalmasabb kérdés az, hogy vajon a webes felületet vagy a mobil felületet használják-e többet. Most először a cég életében a mobil eszközök nyertek a használat terén, vagyis mostantól érdemes erre a területre (is) fókuszálni, ha bevételt akarnak a Facebooknál, mivel a mobil hirdetési felületek csak a 23%-át képezi az összes reklámbevételnek. Ez a 23% azonban jelentős növekedést jelent a harmadik negyedévi 14%-hoz képest.

Mark Zuckerberg és az  cég  üzemeltetési vezérigazgatója, Sheryl Sandberg beszélt a jövőről is. Nem kétséges, hogy a Facebook mostantól mobil cég, de állítják, hogy mobil eszközzel nem kívánnak megjelenni a piacon, a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal azonban igen, amely növelni fogja a cég bevételeit. A tőzsde válasza nem váratott magára, a bejelentést követően mélyrepülésbe kezdett a cég részvénye. A tegnapi nyitáskor 31 dollárt ért egy részvény, de a pénzügyi eredmények 27.9 dolláros mélybe taszították azt. A Nasdaq zárásakor végül korrigált a részvény, a nyitóár közelében állt meg a papír értéke (30.79 dollár), de ez az ázsiai tőzsde nyitása után újra esni kezdett.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin