Connect with us

technokrata

Vigyázat, mobil átverés!

FreeWiFi

Dotkom

Vigyázat, mobil átverés!

Hogyan kerülhet nekünk sok pénzbe egy reptéri ingyenes WiFi használata? Nem minden WiFi biztonságos, sőt! Semmiképpen se adjunk meg személyes adatot az üzemeltetőnek.

Manapság egyre több nyilvános helyen, kávézókban, éttermekben, reptereken van ingyenes WiFi hálózat, így a rendelésünkre vagy éppen a repülőgépünkre várakozva gyorsan átfuthatjuk emailjeinket. Azonban jobban tesszük, ha körültekintően használjuk az ilyen nyilvános hálózatokat; nem tudhatjuk ugyanis, hogy mennyire biztonságosak.

Azt már megszokhattuk, hogy egy nyilvános WiFi hálózathoz csatlakozva, általában egy weboldalon el kell fogadnunk néhány használati feltételt, mielőtt böngészhetnénk az interneten. De a frankfurti repülőtéren például a csatlakozás során nem csak a feltételek elfogadására volt szükség, hanem rögtön telefonszámot is kért az oldal.

2094505702_ae90489995_z-e1333658078413

De miért is van szükség a telefonszámunkra az internet használatához?

Ha egy oldal oda nem illő személyes adatainkra kíváncsi, mindig érdemes megállni egy pillanatra és feltenni pár kérdést:
– Milyen hasznom származhat abból, ha megadom a telefonszámomat ezen a weboldalon? Valóban van ésszerű okuk arra, hogy telefonon érjenek el engem?
– Ismerem egyáltalán a honlap üzemeltetőjét és tudom, hogy megbízható?
– Elolvastam egyáltalán, hogy milyen felhasználási feltételeket fogadok el?
– Nyereményjáték esetén szükséges egyáltalán részt vennem ebben itt és most, vagy tudok élni egy iPod nyerési lehetősége nélkül is?

FreeWiFi

A legtöbbünk már tisztában van azzal, hogy vigyázni kell az adathalász weboldalakkal és ne adjuk meg ismeretlen oldalakon az email címünket. Különben igen csak gyorsan megtelhet postafiókunk a nem kért levélszeméttel.

De mi a helyzet a mobilszámunkkal? Érhet bennünket meglepetés a következő telefonszámlák kézhezvételekor?

Akkor átverés, vagy sem?

Bárki létrehozhat egy honlapot, ahol valamivel megpróbálja felkelteni a figyelmet. Például egy nyereményjátékkal. Ahhoz, hogy részt vehessünk a sorsoláson, néha meg kell adnunk a telefonszámunkat. Természetesen meg is adjuk, hiszen szeretnénk ha a hőn áhított nyereményt nagyon könnyen megkaphatnánk később. Végül ugyanúgy megtalálható a szokásos kis jelölőnégyzet, hogy elfogadjuk a részvételhez szükséges feltételeket. De ki is olvassa el ezeket a feltételeket?

Businessman using laptop in cafe

Pedig érdemes lenne törődni velük. Valahol mélyen, ahogy a frankfurti reptéri WiFi példája is mutatja, a feltételek között ugyanis lehet egy paragrafus, amellyel elfogadjuk, hogy emelt díjas szöveges üzeneteket kapjunk. Bizony, nem kell küldenünk, kapni is tudunk jó pár száz forintba kerülő üzeneteket. A telefontársaságok fizetési rendszere ugyanis lehetővé teszi, hogy bizonyos SMS üzenetek után a fogadó fél fizessen. Miután mi elfogadtuk a feltételeket (azok elolvasása nélkül), az átverés mögött álló máris legálisan küldheti nekünk ezeket az üzeneteket. Az pedig borítékolható, hogy ha később meggondolnánk magunkat és szeretnénk visszavonni részvételi szándékunkat, akkor a küldő félt nem lesz egyszerű lenyomozni.

 

Az átverések másik variációja során először egy váratlan szöveges üzenetet kapunk, amely egy kvízre, nyereményjátékra vagy valami hasonló dologra invitál minket. Ha válaszolunk az üzenetre, azzal tulajdonképpen feliratkozunk az átverésre, és elindítjuk a szöveges üzenetek áradatát. Amelyek persze mind emelt díjasak, így a telefonszámlánk kiegyenlítésekor bizony súlyos árat fizethetünk elővigyázatlanságunkért.

Fontos tehát, hogy óvatosak maradjunk

Ha kétségeink vannak egy személyes adatainkra kíváncsi oldal megbízhatóságával kapcsolatban, jobb, ha nem adjuk meg a telefonszámunkat és elkerüljük az oldalt. De ha ennek ellenére is szeretnénk részt venni a nyereményjátékon, akkor mindenképpen ismerkedjünk meg közelebbről is a részvételi feltételekkel, olvassuk el őket alaposan.

Hogy mi történt végül Frankfurtban? A telefonszámot kérő oldal professzionálisan nézett ki, minden bizonnyal teljesen legálisan is üzemeltették, és az emelt díjas SMS-ekből finanszírozták. Ahelyett viszont, hogy szerzőnk a gépére várva jogi feltételeket olvasott volna, inkább bezárta az ablakot és a laptopot elrakva egy földközi-tengeri vitorlásokról szóló könyvet választott.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp