Connect with us

technokrata

Egy francia riporter belógott a Foxconn gyárába

iSlave-iPhone-5-Foxconn

Dotkom

Egy francia riporter belógott a Foxconn gyárába

És amit tapasztalt: Úgy élnek az iPhone 5 gyártósorainál dolgozók, mint az állatok.

A France 2-n futó Envoyé Spécial riportere (itthon talán a Napló lenne a megfelelője) beszivárgott a Foxconn gyárába, méghozzá abba a részlegbe, ahol az iPhone 5-öt gyártják. Ez az a részleg, ahonnan az elmúlt hónapokban a legtöbb panasz jött és a dolgozók tiltakozásuk jelenként még a sztrájktól se riadtak vissza. Mint tudni lehet, szemben a korábbi iPhone-okkal, az ötödik generációs modellt nagyon nehéz pontosan és precízen összeszerelni, néhány tizedmilliméter lehet csak az eltérés. Az Apple és a Foxconn pedig még korábban ígéretet tett arra, hogy javít a dolgozók munkahelyi körülményein, a kínai összeszerelő üzem vezetősége nem dolgoztatja halálra a dolgozókat és még fizetésemelést is kapnak.

foxconn 4

A francia műsor beszámol arról, hogy a frissen felhúzott munkásszállót már azelőtt elfoglalták az új dolgozók, hogy elkészültek volna vele. Az új épületekben még nincs se lift, se elektromosság, mint ahogy víz sincs. Nyilvánvalóan azért történhetett meg ez, mert az építők inkább a gyártósorok időben való elkészülésére összpontosítottak, semmint a munkások otthonára.  A Foxconn egyik vezetője a rejtett kamera előtt figyelmeztette a dolgozókat, hogy senki ne dugjon semmilyen elektromos eszközt a már meglévő konnektorokba, mert eddig már nyolc munkás halt meg a tűzben, amit a túlterhelt vezetékek miatt jött létre.

foxconn 3Ezen túlmenően a riporter találkozott olyan alulfizetett diákmunkásokkal, akik bár elérték a 16 éves kort, de azért kellett dolgozniuk, mert a korrupt iskolai ügyintézők tulajdonképpen megzsarolták őket, hogy ha nem veszik fel a munkát, akkor nem kapnak diplomát. Mindemellett, bár az általános dolgozók kaptak egy 60 ezer forintos fizetésemelést, de a vezetőség ezt a pénzt tulajdonképpen vissza is veszi, mivel ezzel egy időben megemelték a munkásszálló albérleti költségeit, de levonják a biztosítási költségeket és drágítottak az élelmiszerárakon is (a Foxconn akkora, hogy egy komplett város területével vetekszik, így a területén belül mindent el lehet intézni). Ha ez még nem lenne elég, a Foxconn számos díjköteles szolgáltatást tett kötelezővé a dolgozói számára, így például az 1500 forintnak megfelelő pszichológiai tesztet is, melynél ki szeretnék szűrni a szuicid hajlamú dolgozókat. Egy másik csoport pedig azt állította, hogy ma is havi 150 órát kell dolgozniuk túlórában a rendesen felül, miközben 90 napot dolgoznak egyhuzamban, mindenféle szabadság vagy hétvége nélkül.

foxconn 2

Az Envoyé Spéciál konklúziója szerint mindez azért történhetett meg, mert a Foxconn minden igényét ki akarja elégíteni az Apple-nek, így klépést akar tartani az iPhone 5 iránti keresletnek is. Ne felejtsük el, hogy Kínában csak az első hétvégén 2 millió iPhone 5 fogyott és tulajdonképpen minden eladott készülék egy szög a munkások koporsójába. A dolgozók frusztráltak, elgyötörtek. A munkaügyi felügyelet szerint pedig könnyen helyettesíthető bárki, van a helyükre jelentkező bőven a vidéki Kínából. Bár a Foxconn először még nem is tagadta a fentebb leírt állapotokat, az Apple igyekezett úgy beállítani az egészet, hogy minden változás a dolgozók érdekét, méltóságát képviseli és segít a biztonságos munkavégzésben:
„Az Apple elkötelezett a legmagasabb szintű társadalmi felelősség iránt a teljes ellátási láncban [vagyis a beszállítóktól kezdve]. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az összes beszállítónk előnyben részesíti a dolgozóinak a biztonságos munkakörülményeit, méltósággal és tisztelettel kezeli őket és környezetbarát gyártási folyamatok során készülnek el a készülékeink.”

foxconn 1

Mindenki azt gondol, amit akar. A francia műsor egyébként elérhető az interneten is, a drámai rejtett kamerás felvételekért indítsa el a lent látható videókat.
Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő