Connect with us

A horvátoknál aggódnak az online pénztárrendszer miatt

ncr-old-ad-380x285

Dotkom

A horvátoknál aggódnak az online pénztárrendszer miatt

Horvátországban irreálisan magas, akár fél millió kunás (18.5 millió forint) is lehet a büntetés.

Aggódik az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek bevezetésével járó többletterhek miatt, és sokallja a szabálysértés esetén kiróható büntetéseket a horvát iparkamara (HOK) elnöke.

Dragutin Ranogajec a készpénzfizetésről szóló törvény bevezetésének elhalasztását kéri a pénzügyminisztériumtól és az adóhivataltól, mert szerinte túl magas a szabálysértőkre kiróható, akár 500 ezer horvát kunáig terjedő bírság. Úgy véli, hogy a parlament által a napokban megszavazott törvényt csak július elsejétől kellene alkalmazni – írta a napilap. 2013-tól kötelező az adóhivatalhoz interneten közvetlenül kapcsolódó pénztárgépek használata.

A törvényt közép- és nagyvállalkozók, illetve – mérettől függetlenül – minden, szállást és vendéglátást biztosító cég és adóköteles önálló tevékenységet folytató magánszemély köteles január 1-jétől alkalmazni. A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet, valamint gépkocsijavítást folytató adóalanyok és a szabadfoglalkozásúak esetében április 1-je a határidő.

Az új pénztárgép, vagyis az adóhatósági tanúsítvánnyal rendelkező szoftver beszerzése nem kötelező a piacokon árusító őstermelőknek, a dohányt, napilapot, lottószelvényt árusító trafikoknak. Nem vonatkozik az új jogszabály a postákra, bankokra, biztosítókra, a személyszállításra és az autópályadíj-beszedésre sem, mert ezeket az adóhatóság más módon tudja ellenőrizni. A kormány az adóhivatal által ellenőrzött kasszák bevezetésétől a szürkegazdaság visszaszorítását várja. Az adóbevallások alapján kimutatott jövedelmek sok esetben olyan alacsonyak, hogy abból nem lehet megélni: kávézóknál 95, élelmiszerkereskedéseknél 100, taxisoknál 85 horvát kuna naponta – közölte korábban a helyi média Slavko Linic pénzügyminiszterre hivatkozva.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom