Connect with us

200 millió dolláros sikkasztás az orosz távközlési vállalatnál

rostelekom

Dotkom

200 millió dolláros sikkasztás az orosz távközlési vállalatnál

Több mint 200 millió dolláros sikkasztás ügyében kezdődött kedden házkutatás a Rosztelekom, az orosz távközlési nagyvállalat elnökénél.

A nyomozás a VTB bank nagy-britanniai leányvállalatának feljelentésére indult. A VTB Capital 2007-ben több mint 200 millió dollárt adott kölcsön a Ruszagroprom mezőgazdasági cégnek orosz tejipari üzemek megvásárlására a Nutritek International Corporation-től. A cég a Nutritek csoporthoz tartozik, amelynek 2005-től a Marshall Capital Alapítvány volt a társtulajdonosa. A Marshall Capital korábbi vezérigazgatója Alekszandr Provotorov volt, aki jelenleg az orosz távközlési óriás, a Rosztelekom elnöke.

A VTB Capital 2007-ben biztosíték formájában megkapta az orosz tejipari cégek részvényeit, amelynek értéke azonban a Deloitte Consulting LLP nemzetközi könyvvizsgáló cég szerint ötször kevesebbet tett ki, mint amennyit a Ruszagroprom állított. Kiderült, hogy a cég vezetője, Jevgenyija Kremnyeva fiktív adatokat bocsájtott az értékbecsléssel megbízott Ernst & Young cégnek a tejipari cégek pénzügyi helyzetéről, így azokat több mint 9 milliárd rubelre értékelte a brit cég. Ezt az adatot továbbították a hitelkérelem kedvező elbírálása érdekében a VTB bank brit leányvállalatának. A nyomozás adatai szerint a több mint 200 millió dolláros kölcsönt a Ruszagroprom vezetője és társai elsikkasztották.

A VTB bank előbb Londonban indított pert a Marshall Capital ellen, hogy  visszaszerezze a kamatokkal együtt már 230 millió dollárra rúgó kölcsönt, de a bíróság illetékesség hiányában elutasította a keresetet. A pénzintézet ekkor tett feljelentést Oroszországban. Az ügyben őrizetbe vették Konsztantyin Malofejevet, a Marshall Capital jelenlegi vezetőjét és a cég jogi képviselőjét, valamint a Ruszagroprom vezérigazgatóját is.

A moszkvai értéktőzsdén kedd délelőtt a tíz órai nyitást követően azonnal esni kezdett a Rosztelekom részvényeinek ára. 40 perc alatt 1,7 százalékkal értek kevesebbet, mint a hétfői záráskor, délután három órára pedig már 4,2 százalékkal csökkentek a cég részvényei.

Az ügy nemcsak a Rosztelekomot, hanem a Szvjazinveszt állami holdingot is érinti, amely a Rosztelekom legnagyobb részvényese 45,3 százalékos tulajdonrésszel, és amely a távközlési területen jelenleg a legértékesebb cég. Nem elhanyagolható tény, hogy a most gyanúba keveredett Alekszandr Provotorov, a Rosztelekom elnöke Igor Scsogoljev emberének számít, aki pedig Vlagyimir Putyin államfő egyik tanácsadója, korábban távközlési miniszter és a Szvjazinveszt igazgató tanácsi elnöke volt. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom