Connect with us

technokrata

Az interneten is lehet jelenteni a gyógyszerek mellékhatásait

Dotkom

Az interneten is lehet jelenteni a gyógyszerek mellékhatásait

A szakemberek és a betegek is jelezhetik, ha valami gond van.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján kétféle módon jelezhetjük, ha valami mellékhatást érzünk. Az egyik aloldal a szakembereké, a másik pedig a pácienseké. Mindkét űrlap könnyedén kitölthető.

Fontos, hogy a mellékhatás-jelentés minél pontosabb, részletesebb legyen, hiszen csak a jó minőségű adatok alapján lehet értékelni “a gyanúsított gyógyszer és a feltételezett mellékhatás közötti ok-okozati összefüggést” – hangsúlyozta az intézet.

A GYEMSZI-OGYI honlapján a mellékhatás-bejelentésről és a jelentések értékelésének folyamatáról is részletes tájékoztató olvasható. Az intézet elsősorban azon mellékhatások bejelentését kéri, melyek nem vártak, azaz nem szerepelnek a gyógyszer alkalmazási előírásában és betegtájékoztatójában, tehát új információval szolgálnak az adott gyógyszer lehetséges kockázataira vonatkozóan. Továbbá ha a már felsorolt mellékhatás intenzitása vagy jellege eltér a kísérőiratokban részletezettől (például súlyosabb lefolyású vagy eltérő kimenetelű), abban az esetben is nem vártnak számít, tehát jelentendő.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin