Connect with us

technokrata

Romlott a Telenor harmadik negyedéve

telenor_0508

Dotkom

Romlott a Telenor harmadik negyedéve

A szolgáltató a telefonadót hibáztatja.

Stabil árbevétel, bővülő piaci részesedés, szélesedő ügyfélkör és növekvő beruházások jellemzik a Telenor Magyarország harmadik negyedévi eredményeit. A 2012 júliusában bevezetett telefonadó azonban rányomta bélyegét a társaság EBITDA-jára, amely 20 százalékkal maradt el 2011 hasonló időszakának értékétől. A Telenor 2,5 milliárd forint telefonadót és 2,4 milliárd forint ágazati különadót (válságadó) fizetett 2012 harmadik negyedévében, ami a normál társasági adón túlmenően közel 5 milliárd forint pluszbefizetést jelent a költségvetésbe (és az adott negyedévi árbevétel 12 százalékának felel meg).

A főbb eredmények röviden:
– Az árbevétel 1,2 milliárd forinttal csökkent 2012 harmadik negyedévében az előző év hasonló időszakával összehasonlítva. Az eltérést elsősorban a hívásvégződtetési díjak januári csökkentéséből eredő alacsonyabb összekapcsolási árbevétel okozta.
–  Az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke 3,5 milliárd forinttal maradt el az előző év hasonló időszakának  értékétől elsősorban az új, percalapú telefonadó miatt. A Telenor 2,5 milliárd forint telefonadót és 2,4 milliárd forint távközlési különadót (válságadó) fizetett a harmadik negyedévben. A két adó együttvéve közel kétszerese az elmúlt év hasonló időszakára számított ágazati különadó 2,5 milliárd forintos összegének és 12 százaléka a harmadik negyedév árbevételének.
–  A harmadik negyedévi EBIT 0,5 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint 2011 harmadik negyedévében. Az EBITDA csökkenését főként az alacsonyabb értékcsökkenési ráfordítás ellensúlyozta.
–  A CAPEX 3 milliárd forint volt, ami 0,8 milliárd forinttal több 2011 harmadik negyedévéhez viszonyítva  a hálózatfejlesztés és az IT jellegű beruházások miatt.
–  Az előfizetések száma 13 ezerrel emelkedett a 2012 második negyedévi szinthez képest, így a Telenor Magyarország 3 millió 458  ezer előfizetővel rendelkezett a harmadik negyedév végén. A használt kártyák száma alapján számított piaci részesedés 31,47% volt a negyedév végén, ami magasabb a 2012 második negyedévi értéknél (31,38%). Mobilinternet-piaci részesedésünk 29,89 százalékra nőtt 2012 augusztusában.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek