Connect with us

technokrata

Fél Paksnyi energiát spórolhat meg az új Irányelv

mehi

Dotkom

Fél Paksnyi energiát spórolhat meg az új Irányelv

konferencia beszámoló, 2012. október 17.

„Több százmilliárd forintnyi megtakarítható energia rejlik a magyar háztartásokban. A rossz állapotú lakások energiahatékonysági felújítása a magyar építőipar legfőbb kitörési pontja. Az építőipar pedig az egész gazdaság húzóágazata lehet – hangzott el az október 16-ai energiahatékonysági szakmai konferencián, amit a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) és a Brit Nagykövetség szervezett. A konferencia fő témája az EU új Energiahatékonysági Irányelvének bemutatása, és a hazai végrehajtás kérdéseinek áttekintése volt. Jonathan Knott brit nagykövet megnyitóbeszédében kiemelte, hogy az új Irányelv igazi áttörés, hiszen kötelező megtakarítási célokat jelöl ki, és konkrét feladatokat határoz meg a tagállamok számára. A legfontosabb konkrét feladat, amit az Irányelv kijelöl, az az ún. energiaszolgáltatói hatékonysági kötelezettség bevezetése. Ennek keretében 2014-től az energiaszolgáltatók a teljes eladott energia 1,5%-ának megfelelő megtakarítási intézkedéseket, beruházásokat kötelesek megvalósítani minden évben. Perger András, az Energiaklub szakértője szerint az Irányelv történelmi jelentőségű lesz a magyar energiaszektor számára, hiszen a 2020-ra évente megtakarítandó mintegy 70 Petajoule energia a Paksi Atomerőmű termelésének több, mint 40%-a, illetve a jelenlegi földgáz-importnak több, mint 20%-a.

A konferencia fontos tanulsága, hogy mindez szorosan összefügghet az építőipar energiahatékonysági beruházásokkal történő fellendítésével, hiszen az energiaszolgáltatók úgy tudják a legolcsóbban csökkenteni a fogyasztói energiafelhasználást, ha támogatják a lakossági energiahatékonysági felújításokat (szigetelés, ablakcsere, kazáncsere, készülék-csere, szabályozás). Ezt mutatják a nemzetközi példák is: Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban a lakossági energetikai beruházásokat a kötelezettségi rendszereknek köszönhetően ma is jelentősen támogatják az energiaszolgáltatók. Ezek a beruházások új munkahelyek tízezreit hozhatják létre, egyúttal csökkentve az emberek rezsiköltségeit, és az energiaimport-függőséget.

Ehhez kapcsolódóan a konferencián a meghatározó magyar vállalatok által jegyzett „12 Javaslat a hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével” című anyag is átadásra került a Kormány részére, amely a fent említett Irányelv bevezetése mellett megtehető energiahatékonyság-ösztönző intézkedésekről tesz részletes javaslatokat a Kormánynak. A 12
javaslat elérhető a MEHI honlapján (http://www.mehi.hu/files/MEHI_12_pont_HUN.pdf)

További információkért írjon: mehi@mehi.hu-raSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle