Connect with us

Hirdetés

technokrata

A készpénztől az érintésmentes eszközökig, a betárcsázástól az IP-ig

Dotkom

A készpénztől az érintésmentes eszközökig, a betárcsázástól az IP-ig

– avagy a pénzügyi tranzakciók informatikai evolúciója.

Idén a legnagyobb fesztiválokon már csak érintésnélküli fizetőeszközökkel lehetett kiegyenlíteni a számlát. A gyors és zökkenőmentes fizetéshez rendkívül stabil, ugyanakkor a felhasználó számára szinte láthatatlan infrastruktúrára volt szükség, melyet a hazai internetszolgáltatói piac egyik meghatározó magyar szereplője, az ACE Telecom biztosított IP alapon. A vállalat több mint 1500 végpontra épített ki vezetékes hálózatot, ezzel egyedülálló tapasztalatra tett szert az érintésnélküli fizetés hátterét biztosító IP alapú adathálózatok megvalósításában.

 

A készpénzes fizetés mellett egyre nagyobb teret hódítanak a bankkártyák. A bankkártyák elterjedésével párhuzamosan pedig egy új trend van kibontakozóban: dinamikusan nő azon kártyák száma, amelyek érintésnélküli funkcióval is rendelkeznek, valamint megjelentek az érintés nélküli technológiával rendelkező alternatív fizetőeszközök is – például az akár mobiltelefonra is ragasztható matrica. A területen legnagyobb tapasztalattal rendelkező OTP Bank 2009-ben elsőként vezette be Magyarországon a PayPass bankkártyákat. 2011-ben az első készpénzmentes fesztivál – a Budai Várban megrendezett Pálinka Fesztivál – is a pénzintézet nevéhez fűződik. Idén pedig első alkalommal a Sziget Fesztivál, a Volt, a Heineken Balaton Sound, valamint a Budai Gourmet Fesztiválon a fesztiválkártya mellett a bankok által kibocsátott, PayPass technológiával ellátott bankkártyákkal és eszközökkel is lehetett fizetni.

Az érintésnélküli eszközök gyors és egyszerű fizetést tesznek lehetővé, ami akkor valósulhat meg, ha a háttérben működő informatikai infrastruktúra is támogatja ezt. Azonban a jelenleg működő terminálok jellemzően analóg telefonvonalak, ISDN vonalak, GPRS hálózat használatával üzemelnek. Mindhárom technológiára igaz, hogy lassú kommunikációt tesznek lehetővé, ráadásul a telefonvonalak és az ISDN esetében állandó havi költséggel és percalapú számlázással is kell számolni.

Az ACE Telecom összesen több mint 1500 végpontot épített ki a négy fesztiválon, és minden értékesítési ponthoz többszörösen tartalékolt, vezetékes hálózatot biztosított. A PayPass-os tranzakciókat bonyolító OTP Bank központjába, valamint a Fesztiválkártyás tranzakciókat kezelő kártyatulajdonos központjába pedig a publikus internetet nem érintő, tehát teljesen biztonságos, saját bérelt vonali hálózaton jutottak el az adatok.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés