Connect with us

technokrata

A készpénztől az érintésmentes eszközökig, a betárcsázástól az IP-ig

ace-266x170

Dotkom

A készpénztől az érintésmentes eszközökig, a betárcsázástól az IP-ig

– avagy a pénzügyi tranzakciók informatikai evolúciója.

Idén a legnagyobb fesztiválokon már csak érintésnélküli fizetőeszközökkel lehetett kiegyenlíteni a számlát. A gyors és zökkenőmentes fizetéshez rendkívül stabil, ugyanakkor a felhasználó számára szinte láthatatlan infrastruktúrára volt szükség, melyet a hazai internetszolgáltatói piac egyik meghatározó magyar szereplője, az ACE Telecom biztosított IP alapon. A vállalat több mint 1500 végpontra épített ki vezetékes hálózatot, ezzel egyedülálló tapasztalatra tett szert az érintésnélküli fizetés hátterét biztosító IP alapú adathálózatok megvalósításában.

 

A készpénzes fizetés mellett egyre nagyobb teret hódítanak a bankkártyák. A bankkártyák elterjedésével párhuzamosan pedig egy új trend van kibontakozóban: dinamikusan nő azon kártyák száma, amelyek érintésnélküli funkcióval is rendelkeznek, valamint megjelentek az érintés nélküli technológiával rendelkező alternatív fizetőeszközök is – például az akár mobiltelefonra is ragasztható matrica. A területen legnagyobb tapasztalattal rendelkező OTP Bank 2009-ben elsőként vezette be Magyarországon a PayPass bankkártyákat. 2011-ben az első készpénzmentes fesztivál – a Budai Várban megrendezett Pálinka Fesztivál – is a pénzintézet nevéhez fűződik. Idén pedig első alkalommal a Sziget Fesztivál, a Volt, a Heineken Balaton Sound, valamint a Budai Gourmet Fesztiválon a fesztiválkártya mellett a bankok által kibocsátott, PayPass technológiával ellátott bankkártyákkal és eszközökkel is lehetett fizetni.

Az érintésnélküli eszközök gyors és egyszerű fizetést tesznek lehetővé, ami akkor valósulhat meg, ha a háttérben működő informatikai infrastruktúra is támogatja ezt. Azonban a jelenleg működő terminálok jellemzően analóg telefonvonalak, ISDN vonalak, GPRS hálózat használatával üzemelnek. Mindhárom technológiára igaz, hogy lassú kommunikációt tesznek lehetővé, ráadásul a telefonvonalak és az ISDN esetében állandó havi költséggel és percalapú számlázással is kell számolni.

Az ACE Telecom összesen több mint 1500 végpontot épített ki a négy fesztiválon, és minden értékesítési ponthoz többszörösen tartalékolt, vezetékes hálózatot biztosított. A PayPass-os tranzakciókat bonyolító OTP Bank központjába, valamint a Fesztiválkártyás tranzakciókat kezelő kártyatulajdonos központjába pedig a publikus internetet nem érintő, tehát teljesen biztonságos, saját bérelt vonali hálózaton jutottak el az adatok.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle