Connect with us

technokrata

Webshop minősítő rendszert vezet be a SzEK.org

Dotkom

Webshop minősítő rendszert vezet be a SzEK.org

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület a Vedd a neten! program keretében több szintű, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közreműködésével kidolgozott minősítési rendszert vezet be, hogy segítse a fogyasztókat a megbízható webshopok megtalálásában.

Az e-kereskedelem tavaly már 2,4 százalékát tette ki a kiskereskedelmi forgalomnak, és mintegy 1,5 millió ember vásárolt az interneten a GKIeNET adatai szerint. A SzEK minősítő tanúsítványának célja, hogy erősítse az interneten vásárló fogyasztók bizalmát. A Vedd a neten! kezdeményezéshez az e-kereskedelmi piac meghatározó szereplői, az Árukereső.hu és az Olcsóbbat.hu árösszehasonlító portálok is csatlakoztak – ismerteti a közlemény.

“A Vedd a neten! program 2011 novemberében indult, hogy bemutassa a lakosságnak az internetes vásárlás előnyeit, és támpontokat adjon a biztonságos online beszerzésekhez. A program újabb szakaszában – egy független minősítési rendszer bevezetésével – most arra ad választ, mely webshopok működése felel meg a jogi és fogyasztóvédelmi elvárásoknak” – jelentette be Kis Ervin Egon, a SzEK.org elnöke a közlemény szerint az Internet Hungary konferencián. A programhoz bármely webshop csatlakozhat, amely nem tart attól, hogy a fogyasztó szemével vizsgálja saját működését. A minősítési folyamat első lépéseként az e-kereskedők a veddaneten.hu oldalon részletes kérdőív kitöltésével nyilatkoznak arról, megfelelnek-e az alapvető jogszabályi feltételeknek. Ezzel egyebek között felmérik, hogy rendelkeznek-e általános szerződési feltételekkel, szerepelnek-e a webshop oldalán a kötelezően feltüntetendő adatok, illetve megfelelően biztosítják-e a fogyasztó számára, hogy elállási jogát gyakorolhassa.

Amennyiben a cég önbevallása alapján minden szempontból érdemes a minősítésre, a SzEK.org szakemberei felülvizsgálják az adatokat. Az e-kereskedő ezt követően kaphatja meg a megfelelőséget igazoló tanúsítványt, egyúttal felkerülhet a megbízhatónak minősített webshopok listájára. A Vedd a neten! oldalán a fogyasztók így könnyedén tájékozódhatnak, hol érdemes vásárolniuk, de megtalálják a minősített cégek adatait, illetve jelezhetik észrevételeiket, panaszaikat is.

A program a fogyasztók mellett az e-kereskedőket is segíti, hiszen a minősítés során kitöltendő ellenőrzőlista átlátható formában tartalmazza, milyen feltételeknek és előírásoknak kell megfelelniük. A több szintű, független minősítési folyamattól a SzEK.org, az NFH, valamint a főszponzorként csatlakozó Olcsóbbat.hu és Árukereső.hu portál is azt várja, hogy jelentősen csökken az e-kereskedelemben a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során tapasztalt kifogásolási arány, és az elégedett vásárlók számával együtt a piac is tovább gyarapodik. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin