Connect with us

technokrata

A Noreg első mobilbiztonsági ügyfele a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ

noreg

Dotkom

A Noreg első mobilbiztonsági ügyfele a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ

A Noreg által kínált MAD mobilbiztonsági rendszer felügyeli a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) mobil eszközeit

A Noreg Kft., az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője befejezte az első MAD mobilbiztonsági rendszer beüzemelését, amelyet a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) rendelt meg. A MAD által kifejlesztett MECS (Mobile Enterprise Compliance Security) szerver teljes felügyeletet valósít meg a szervezet Apple iOS operációs rendszert futtató eszközei felett.

Az új rendszer egyrészt a korábbi web alapú email hozzáférést váltotta ki ActiveSync-et használó megoldásra, illetve a belső Sharepoint szerver elérése korábban csak notebookról vagy asztali számítógépről kezdeményezett VPN kapcsolaton keresztül volt lehetséges. A NATO KEKK munkatársai így mobil eszközeikről is biztonságosan érhetik el a levelező rendszert, a belső szervert illetve a web alapú vállalatirányítási rendszert, annál is inkább mivel az elsősorban vezetők számára fontos valósidejű kapcsolattartás, illetve döntések meghozatalához szükséges információk elérése sok esetben kényelmesebben és gyorsabban megoldható a szolgálati okostelefonjaik alkalmazásával, mint a szokványos mobil eszközök használatával. Emellett az eddigi megoldással ellentétben nem kell webes felületen belépniük, majd ellenőrizniük, hogy érkezett-e új levelük, mert ezt okostelefonjuk automatikusan elvégzi helyettük. A NATO KEKK számára fontos szempont volt az új rendszer kiválasztásánál az is, hogy ne csökkenjen a felhasználói élmény, valamint ne kelljen kompromisszumot kötni a vállalati biztonság és a compliance kötelezettségek terén sem.

A Noreg Kft. által bevezetett rendszer a Mobile Active Defense által fejlesztett MECS (Mobile Enterprise Compliance and Security Server), mely egy céleszköz (appliance) segítségével valósítja meg a következő funkciókat:

  • Tanúsítvány alapú felhasználó-, illetve eszközazonosítás: az egyes menedzselt eszközök saját tanúsítványukat használva kommunikálnak a menedzsment szerverrel, így biztosítva, hogy csak a valóban engedélyezett eszközök csatlakozhassanak a rendszerhez.
  • Eszközök távoli lezárása: amennyiben szükségessé válik, lehetőség van az adott mobileszköz képernyőjének távoli lezárására.
  • Adatmegsemmisítés az eszközökön távolról: jellemzően a mobil eszköz elvesztésekor használható funkció, mellyel az eszközön lévő minden adat törlődik a menedzsment rendszer utasítása alapján.
  • Állandó VPN kapcsolat: a menedzselt mobil eszközről történő minden adatkommunikáció a MAD szerveréhez titkosított csatornán érkezik, így biztosítva a lehallgathatóság elleni védelmet, valamint a szabályrendszer alapú tartalomszűrés lehetőségét.
  • Tűzfal védelem: az állandó VPN kapcsolatnak köszönhetően a menedzselt eszközök a MAD-MECS szerverhez kapcsolódnak, amely így képessé válik az eszközökről induló és ott végződő hálózati kapcsolatok felügyeletére.
  • Tiltott alkalmazások felismerése: a rendszer képes a telefonokra telepített alkalmazások listáját jelenteni a menedzsment rendszernek, melyben lehetséges a tiltott és engedélyezett alkalmazásokat definiálni, és azokhoz eseményeket rendelni (pl. riasztás, karantén).
  • iOS jailbreak felismerés: a rendszer képes felismerni a „jailbreak”-elt eszközöket, és ezen eseményre reagálni az előre beállított szabványrendszer alapján.

A Noreg Kft.

A Noreg Kft. az információbiztonsági technológiák és szolgáltatások egyik hazai szakértője. Az 1998-ban alakult vállalat a Montana csoport tagja. A Noreg módszertan alapján személyre szabott, költséghatékony védelmi megoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a folyamatos, zökkenőmentes üzletmenetet. Ügyfelei között szerepelnek a hazai pénzügyi, távközlési, államigazgatási, valamint ipari és kereskedelmi szektor vezető vállalatai is.

A vállalat 2010-ben bemutatta saját fejlesztésű kártyamenedzsment rendszerét, a MARGARÉTA-t. A MARGARÉTA a PKI rendszerrel rendelkező vállalatok egyik legnagyobb kihívására, a kártyamenedzselésre nyújt költséghatékony megoldást. A kártyák rendszerbe vételétől kezdve a kibocsátáson át, a kártyaprofil kezeléstől a riportok készítéséig minden funkciót biztosít, melyre egy nagyvállalati környezetben szükség van.

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK)

The NATO Centre of Excellence for Military Medicine (NATO MILMED COE)

2009 októberében az Észak-atlanti Tanács akkreditálta és aktiválta a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központot (NATO KEKK), amely az első nemzetközi katonai szervezet hazánkban. A Központ szakmai programjával támogatja a NATO katona-egészségügyi célkitűzéseinek megvalósítását és a Szervezet egészségügyi transzformációját.

A Központ megalapítója – mint „keretnemzet” – Magyarország, melyhez csatlakozott szponzoráló nemzetként a Cseh Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Románia.

A NATO KEKK igazgatója Dr. Kopcsó István orvos ezredes, helyettese Dr. Andreas Dierich orvos ezredes (DEU). A Központban eredetileg három szakmai osztály került kialakításra: Kiképzési osztály (tanfolyamok és képzések), Értékelő-elemző osztály (tapasztalat-feldolgozás és kiértékelés), Interoperabilitási osztály (szabványok, koncepciók kidolgozása), amelyekhez negyedikként csatlakozott a Münchenben található Missziós Egészségügyi Megfigyelő és Jelentő Rendszer (Deployment Health Surveillance Capability, DHSC), amely a járványok elterjedésének megfékezésében és a bioterrorizmus elleni küzdelemben játszik kulcsfontosságú szerepet. A rendszer képes az egyes nemzetek jelentései alapján nagyságrendekkel korábban jelezni egy járvány kezdetét vagy biológiai támadás bekövetkezését, mint a különálló nemzeti rendszerek.

Bővebb információért Központunkkal, illetve tevékenységeinkkel (pl. képzések, tanfolyamok, szabványosítás és koncepció-fejlesztés) kapcsolatban kérjük, látogasson el weboldalunkra: www.coemed.org

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle