Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európa leggyorsabb szuperszámítógépén a SUSE Linux Enterprise Server fut

Dotkom

Európa leggyorsabb szuperszámítógépén a SUSE Linux Enterprise Server fut

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy SUSE® Linux Enterprise Server rendszer fut a SuperMUC szuperszámítógépen.

A bonyolult fizikai és folyadékdinamikai kérdések kutatására használt rendszert hivatalosan nemrégiben mutatták be a németországi Garchingban, a Bajor Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó Leibniz-Rechenzentrum (LRZ) alapításának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

A SuperMUC az IBM által gyártott System X iDataPlex rendszer, amelynek több mint 155 000 processzormagja összesen több mint 3 petaflop számítási teljesítményre képes. A SuperMuc egyik különlegessége az innovatív, melegvizes hűtési technológia, amelyet az IBM fejlesztett ki az emberi vérkeringés elve alapján, és amely a hagyományos léghűtéssel felszerelt számítógépekhez képest 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A rendszer emellett képes az energia összegyűjtésére is, amely így felhasználható a Leibniz szuperszámítógépes központ épületeinek fűtésére.

„Nagyon büszkék vagyunk a SUSE és az LRZ központ között régóta fennálló együttműködésre. A SuperMUC üzembe helyezése hatalmas eredmény a SUSE fejlesztéseiben, amelyeket a nagyteljesítményű informatika terén végez. A SUSE Linux Enterprise Server skálázhatóságának és teljesítményének köszönhetően az egyik legnépszerűbb operációs rendszer a nagyteljesítményű számítógépeken. Nem véletlen, hogy ezt a megoldást használják a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet szuperszámítógépein is, amelyek a Debreceni Egyetemen, illetve a Pécsi Tudományegyetemen működnek” – nyilatkozott Szittya Tamás, a Magyarországi Képviselet ügyvezető igazgatója.

A Linux 3.0 kernel funkcióit is kihasználó SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 szolgáltatásairól a következő weboldalán talál további információt: http://www.suse.com/products/server/features/best-linux-server.html



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés