Connect with us

technokrata

Európa leggyorsabb szuperszámítógépén a SUSE Linux Enterprise Server fut

OpenSuse_Rust_Green_by_techhead89-266x170

Dotkom

Európa leggyorsabb szuperszámítógépén a SUSE Linux Enterprise Server fut

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy SUSE® Linux Enterprise Server rendszer fut a SuperMUC szuperszámítógépen.

A bonyolult fizikai és folyadékdinamikai kérdések kutatására használt rendszert hivatalosan nemrégiben mutatták be a németországi Garchingban, a Bajor Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó Leibniz-Rechenzentrum (LRZ) alapításának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

A SuperMUC az IBM által gyártott System X iDataPlex rendszer, amelynek több mint 155 000 processzormagja összesen több mint 3 petaflop számítási teljesítményre képes. A SuperMuc egyik különlegessége az innovatív, melegvizes hűtési technológia, amelyet az IBM fejlesztett ki az emberi vérkeringés elve alapján, és amely a hagyományos léghűtéssel felszerelt számítógépekhez képest 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A rendszer emellett képes az energia összegyűjtésére is, amely így felhasználható a Leibniz szuperszámítógépes központ épületeinek fűtésére.

„Nagyon büszkék vagyunk a SUSE és az LRZ központ között régóta fennálló együttműködésre. A SuperMUC üzembe helyezése hatalmas eredmény a SUSE fejlesztéseiben, amelyeket a nagyteljesítményű informatika terén végez. A SUSE Linux Enterprise Server skálázhatóságának és teljesítményének köszönhetően az egyik legnépszerűbb operációs rendszer a nagyteljesítményű számítógépeken. Nem véletlen, hogy ezt a megoldást használják a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet szuperszámítógépein is, amelyek a Debreceni Egyetemen, illetve a Pécsi Tudományegyetemen működnek” – nyilatkozott Szittya Tamás, a Magyarországi Képviselet ügyvezető igazgatója.

A Linux 3.0 kernel funkcióit is kihasználó SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 szolgáltatásairól a következő weboldalán talál további információt: http://www.suse.com/products/server/features/best-linux-server.htmlSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle