Connect with us

technokrata

Kibertér konferencia: Anglia kétoldalú megállapodást akar Kínával és Oroszországgal

worst cyber attacks-thumb-550xauto-47566

Dotkom

Kibertér konferencia: Anglia kétoldalú megállapodást akar Kínával és Oroszországgal

A brit elképzelésekben szereplő megállapodások alapján az egyes kormányok kötelezettséget vállalnának az információcserére az internetet érintő válságok esetén – írja a Financial Times.

Az újság által idézett egyik brit illetékes szerint Nagy-Britanniának jelenleg például nincs információcsere-egyezménye az internetes válságok elhárítására szakosodott kínai hatósággal. “El tudunk képzelni egy olyan kapcsolatrendszert, amelyben segítségnyújtási kötelezettségvállalás szerepel válság esetére”. A lap szerint ugyanakkor nem lesz könnyű bármiféle megállapodásra jutni Kínával és Oroszországgal, mivel éppen e két országot tekintik széles körben a nyugati kormányok és vállalatok elleni kiberkémkedés fő támogatóinak.

Nyugati diplomaták szerint azonban nehéznek tűnik egy ilyen szabályrendszer megalkotása, mivel Oroszország és Kína kötelező erővel bíró dokumentumot akar, amely jogot biztosítana az egyes államoknak az információ ellenőrzésére. Brit illetékesek szerint ugyanakkor sokkal nagyobb az esély olyan kétoldalú egyezségekre, amelyekben az államok megállapodnak az információcserében válság esetére, hasonlóan a fegyverzetkorlátozás terén alkalmazott megoldáshoz – áll a Financial Times szerdai írásában.

A budapesti kibertér-konferencián részt vesz William Hague brit külügyminiszter is, aki a hétvégén külön nyilatkozatban kérte a nemzetközi közösséget a széles körű részvételre a budapesti rendezvényen. Hague a brit külügyminisztérium honlapján megjelent felhívásában felszólította a kormányokat, a nemzetközi szervezeteket, a civil társadalom képviselőit és az iparági szakértőket, hogy “gyűljenek össze Budapesten, és foglalkozzanak korunk egyik nagy kihívásával”. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle