Connect with us

technokrata

A netes hirdetéssel trükközik a magyar

cyber-criminal

Dotkom

A netes hirdetéssel trükközik a magyar

Itthon a számítógépes bűncselekmények között nem annyira a honlapok feltörése, hanem inkább az apróhirdetésekkel elkövetett csalások a jellemzők.

Csütörtöktől kétnapos nemzetközi tanácskozást tartanak Budapesten a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának előmozdítására.

Szabó Henrik, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese a tanácskozás egyik témájával, a kiberbűnözéssel kapcsolatban elmondta, hogy megkülönböztethetők a hagyományos, vagyon elleni bűncselekmények, például a csalás az aukciós honlapokon vagy apróhirdetéseken keresztül, az adatok jogosulatlan megszerzése internetes oldalak, számítógépes rendszerek feltörésével, illetve az oldalak blokkolása. Bár előfordul, Magyarországon nem túl gyakori a honlapok feltörése – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy szeptember elején a rendőrség elfogott egy 16 éves fiút, akit azzal gyanúsítottak, hogy a magát Anonymousnak nevező számítógépes hackercsoport magyarországi tagja, Szabó Henrik azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy a fiú valóban hozzájuk tartozott, valószínűleg csak kihasználta a nemzetközileg ismert csoport hírnevét. A gyanú szerint egy 16 éves dunaújvárosi fiú és négy, általa személyesen nem ismert társa volt az Anonymous számítógépes hackercsoport magyarországi tagja. A csoport tagjai idén márciusban feltörték az Alkotmánybíróság honlapját és átírták az alaptörvényt, és hasonló bűncselekményeket követtek el más portálok ellen is.

Az internet elterjedésével a számítógépes bűncselekmények száma is egyre nő. Az ilyen jellegű bűncselekmények “nem ismerik az országhatárokat”, de a fejlettebb, komolyabb számítógépes infrastruktúrát fenntartó országokban általában jóval elterjedtebb a kiberbűnözés. A rendőrségnél viszont évek óta speciális osztály foglalkozik a számítógépes bűncselekményekkel. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek