Connect with us

technokrata

Új tintát fejlesztett ki a Ricoh

ricoh-logo

Dotkom

Új tintát fejlesztett ki a Ricoh

Ricoh fejleszti a photo (UV)-curable inkjet tintát, amivel radikálisan csökkenthető a bőr irritációja.

A Ricoh kifejlesztett egy olyan inkjet UV-tintát, amivel radikálisan csökkenthető a bőrirritáció. A nyomtatóiparban dolgozók fizikai terhelése várhatóan csökkenni fog, a hagyományos fotókémiai eljárást alkalmazó tinták tulajdonságainak minőségromlása nélkül.

A photo-curable inkjet tinta fény hatására azonnal megszárad, ezért hatékonyan alkalmazható a gyors száradást igénylő, illetve vízálló anyagokra (mint például a műanyagok stb.) történő nyomtatásokhoz. Az elmúlt években a 3D nyomtatókban is megjelentek. Sajnálatos módon nem mindig vették figyelembe a még folyékony állapotú tinta káros hatását az emberi szervezetre. Éppen ezért volt szükséges ennek a bőrsemleges anyagnak a kifejlesztésére.

A Ricoh által kifejlesztett photo-curable inkjet tinta az alábbi három tulajdonsággal rendelkezik:

  • 1. Nem tartalmaz bőrirritációt okozó anyagot.

Mellőztük a tinta nyersanyagaként szolgáló, bőrre allergizálóan ható, metakrilátot tartalmazó (ami egyébként a fogászatban is használatos) anyagokat. Habár a sokféle közönséges metakrilátnak gyenge a fotó fénybesugárzással szembeni reakciója, találtunk egy specifikus molekurális struktúrát, amely a legideálisabb száradási reaktivitással rendelkezik. További fejlesztésként olyan összetevőket tartalmaz, mellyel erősítettük a fedő- és száradási képességét a hagyományos tintákhoz képest.

  • 2. Lehetővé válik a nyersanyagok olcsó és széleskörű felhasználása egy radikális polimerizációs technika alkalmazásával.

Az új tinta előállítása egy radikális polimerizációs technikával(*3) történik. Ezáltal olcsó nyersanyagok használhatók, így a tinta költsége is csökkenthető. Továbbá, a savas és alkáli összetevők hiányának köszönhetően megszűnnek a nyomtatófej illetve a nyomtató alkatrészek savtoleranciájával kapcsolatos megkötések. Ennek eredményeképpen nagyfokú rugalmasságot biztosít a felhasználható anyagok körében.

  • 3. Kiváló tapadási tulajdonsággal rendelkezik a kívánt nyomatfelületeken; sőt, még polipropilén (PP) filmre is alkalmazható.

A tinta tapadási képessége nyomatfelületen, mint a polimerizációs technika egyik korlátja, megfelelő összetevők hozzáadásával jelentősen javult. Bizton állíthatjuk, hogy a tapadás szempontjából problémásnak tekinthető polipropilén (PP) filmre is jó tapadási eredményre számíthat.

 

A Ricoh a szeptember 9-13. között Québec városában megtartott NIP28 nemzetközi konferenciáján (A digitális technológiák 28. nemzetközi konferenciája) tette közzé ezt a technológiát.

A photo-curable inkjet technológiát napjainkban különféle alkalmazásokhoz használják, de a Ricoh a biztonságra is gondol az emberi szervezetre gyakorolt hatásának szempontjából. A photo-curable inkjet tinta, a hagyományos költség- és teljesítményszint fenntartása mellett, lehetővé teszi a még széleskörűbb alkalmazását, ezáltal kedvező ajánlatok lehetőségeit kínálva a nyomdaipari vállalkozások számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom