Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új tintát fejlesztett ki a Ricoh

Dotkom

Új tintát fejlesztett ki a Ricoh

Ricoh fejleszti a photo (UV)-curable inkjet tintát, amivel radikálisan csökkenthető a bőr irritációja.

A Ricoh kifejlesztett egy olyan inkjet UV-tintát, amivel radikálisan csökkenthető a bőrirritáció. A nyomtatóiparban dolgozók fizikai terhelése várhatóan csökkenni fog, a hagyományos fotókémiai eljárást alkalmazó tinták tulajdonságainak minőségromlása nélkül.

A photo-curable inkjet tinta fény hatására azonnal megszárad, ezért hatékonyan alkalmazható a gyors száradást igénylő, illetve vízálló anyagokra (mint például a műanyagok stb.) történő nyomtatásokhoz. Az elmúlt években a 3D nyomtatókban is megjelentek. Sajnálatos módon nem mindig vették figyelembe a még folyékony állapotú tinta káros hatását az emberi szervezetre. Éppen ezért volt szükséges ennek a bőrsemleges anyagnak a kifejlesztésére.

A Ricoh által kifejlesztett photo-curable inkjet tinta az alábbi három tulajdonsággal rendelkezik:

  • 1. Nem tartalmaz bőrirritációt okozó anyagot.

Mellőztük a tinta nyersanyagaként szolgáló, bőrre allergizálóan ható, metakrilátot tartalmazó (ami egyébként a fogászatban is használatos) anyagokat. Habár a sokféle közönséges metakrilátnak gyenge a fotó fénybesugárzással szembeni reakciója, találtunk egy specifikus molekurális struktúrát, amely a legideálisabb száradási reaktivitással rendelkezik. További fejlesztésként olyan összetevőket tartalmaz, mellyel erősítettük a fedő- és száradási képességét a hagyományos tintákhoz képest.

  • 2. Lehetővé válik a nyersanyagok olcsó és széleskörű felhasználása egy radikális polimerizációs technika alkalmazásával.

Az új tinta előállítása egy radikális polimerizációs technikával(*3) történik. Ezáltal olcsó nyersanyagok használhatók, így a tinta költsége is csökkenthető. Továbbá, a savas és alkáli összetevők hiányának köszönhetően megszűnnek a nyomtatófej illetve a nyomtató alkatrészek savtoleranciájával kapcsolatos megkötések. Ennek eredményeképpen nagyfokú rugalmasságot biztosít a felhasználható anyagok körében.

  • 3. Kiváló tapadási tulajdonsággal rendelkezik a kívánt nyomatfelületeken; sőt, még polipropilén (PP) filmre is alkalmazható.

A tinta tapadási képessége nyomatfelületen, mint a polimerizációs technika egyik korlátja, megfelelő összetevők hozzáadásával jelentősen javult. Bizton állíthatjuk, hogy a tapadás szempontjából problémásnak tekinthető polipropilén (PP) filmre is jó tapadási eredményre számíthat.

 

A Ricoh a szeptember 9-13. között Québec városában megtartott NIP28 nemzetközi konferenciáján (A digitális technológiák 28. nemzetközi konferenciája) tette közzé ezt a technológiát.

A photo-curable inkjet technológiát napjainkban különféle alkalmazásokhoz használják, de a Ricoh a biztonságra is gondol az emberi szervezetre gyakorolt hatásának szempontjából. A photo-curable inkjet tinta, a hagyományos költség- és teljesítményszint fenntartása mellett, lehetővé teszi a még széleskörűbb alkalmazását, ezáltal kedvező ajánlatok lehetőségeit kínálva a nyomdaipari vállalkozások számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés