Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Huaweit és a ZTE-t vizsgálja az USA

Dotkom

A Huaweit és a ZTE-t vizsgálja az USA

Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet magában a Huawei és a ZTE kínai cégek további terjeszkedése az amerikai piacokon, ezek feltárásába kezd egy kongresszusi testület csütörtökön. Eközben Angliában 2 milliárd dollár értékben fektet be a Huawei.

A kongresszus hírszerzési bizottsága megvizsgálja, hogy a kínai vállalatok fokozott piaci szerepe jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államokban, és esetlegesen adhat-e teret bármilyen kémtevékenységnek. A Huawei és a ZTE is tagadja a vádakat, mondván, tevékenységük pusztán üzleti jellegű. A világ második legnagyobb telekommunikációs felszereléseket gyártó vállalata, a Huawei arra is emlékeztetett, hogy a világ 50 legnagyobb telefonvállalatából 45 az ő termékeit használja, szeptember elején pedig egy jelentésében kémkedést ellenző politikáját hangsúlyozta.

A világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a ZTE szóvivője úgy fogalmazott: tiszteletben tartja az amerikai döntéshozók kétségeit, a vizsgálatot pedig arra fogja használni, hogy tisztázza magát a vádak alól. A vizsgálat a cégek tulajdonosi struktúráján, belső adatain és pénzügyi támogatásainak listáján túl a kínai kormányhoz és a kommunista párthoz való viszonyára is rákérdez. A kínai vezetéshez kötődő meghatározhatatlan kapcsolatuk és egyéb biztonsági félelmek komolyan akadályozzák a két cég terjeszkedését az amerikai mellett más piacokon is. A Huaweinek például emiatt nem engedélyezték a hatóságok tavaly a kaliforniai 3LeafSystems megvásárlását, áprilisiban pedig Ausztráliában zárták ki egy nagysebességű internethálózat kiépítésére kiírt pályázatból. Az Európai Unió májusban azt jelentette be: vizsgálódni kíván a ZTE és Huawei kínai bankoktól kapott kölcsöneit illetően, fennáll a lehetősége ugyanis, hogy a két vállalat bújtatott állami támogatásban részesül.

A Huawei nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy sosem veszélyeztette az Amerikai Egyesült Államok biztonságát. Emlékeztetett: a mostani meghallgatás nem egy újabb vizsgálat indulását jelenti, hanem a 2011 novemberében kezdődött folytatása. A Huawei közleményében leszögezte: nyitott a kongresszus vizsgálóbizottsága irányában. Mint írták, a bizottság tagjai februárban ellátogattak Sencsenbe, a Huawei központjába, ahol egy napot töltöttek, továbbá a társaság az elmúlt 10 hónapban minden dokumentumot, tényt és okiratot megosztott a bizottsággal, és továbbra is teljesíti a kéréseiket. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés