Connect with us

technokrata

Az amerikai bíróság kimondta: Másolt a Samsung

samsung-vs-apple-642x3641

Dotkom

Az amerikai bíróság kimondta: Másolt a Samsung

A Samsungot 1,05 milliárd dollár kártérítésre kötelezték.

A bíróság ítélete kimondta, hogy a Samsung bűnös az Apple elleni szabadalmi perben, így ezzel véget ért egy hosszú ideje tartó csatározás. Bár az Apple eredetileg 2,5 milliárd dollárt követel, végül 1,05 milliárdot ítéltek meg számára a riválisától. Bűnösnek találták a Samsungot abban a tekintetben, hogy az jogtalanul használta az amerikai piacon kapható 4G-s okostelefonjaiban az Apple által levédett szoftveres megoldásokat. Ilyenek például a menüben végrehajtható ujjmozdulatokat biztosító megoldások, vagy akár a menürendszer ikonjainak megjelenésére irányuló szabadalmak. Bár a koreai gyártó is megvádolta szabadalom sértéssel a felperest, eredetileg 422 millió dollárt követelve, az amerikai bíróság a Samsung érvelését nem látta bizonyítottnak, így nekik semmilyen kártérítést nem ítélt meg.

Vélhetően nem marad ennyiben az ügy, a BBC-nek adott nyilatkozatában a Samsung kijelentette, hogy mindenképpen fellebbezni fognak az ítélet ellen. Vészterv is készült arra az esetre, ha ez nem lenne sikeres, ekkor a fellebbviteli bíróság elé viszik az ügyet.

A döntés nemcsak a koreai gyártó számára jelent komoly problémát, hanem a Google számára is, hiszen androidos rendszerű készülékek miatt pattant ki az egész csata. Ha a Samsungnak nem sikerül megváltoztatnia a döntést, az valószínűleg az egész Androidra kihatással lesz, hiszen az Apple eredeti célja az volt, hogy ellehetetlenítse a Google-t. Ám mivel az ingyenesen hozzáférhetővé teszi az Android forráskódját, így bárki fejleszthet a saját készülékére ilyen szoftvert, így nincs belőle bevétele, ezáltal gyakorlatilag támadhatatlan.

Mindkét gyártó vezetője kommentálta a hírt. Tim Cook szerint a nyereség egy “hangos és egyértelmű üzenet, hogy nem szabad lopni”. Emellett megköszönte a nehéz munkát az ügyben résztvevőknek. A Samsung elnök-vezérigazgatója már nem volt ennyire örömittas, szerinte ez egy komoly veszteség az amerikai piac számára.

Az ügy érdekessége, hogy míg a tárgyalóasztaloknál egymás torkának ugrott a két vállalat a szabadalmak miatt, addig komoly, és gyümölcsöző kapcsolat van köztük az alkatrészgyártás területén. Az Apple ugyanis a Samsung legnagyobb alkatrész-felvásárló vállalata, tőlük veszik többek között az eszközeikben található képernyők, memóriachipek és processzorok egy jelentős részét is.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle