Connect with us

technokrata

Amerikai vonalas telefonokra vadászik az NMHH

Dotkom

Amerikai vonalas telefonokra vadászik az NMHH

Meteorológiai radarok működését zavaró vezeték nélküli, Amerikából behozott házi telefonok miatt kellett a legtöbbször intézkednie a hírközlési hatóságnak a 2012 első félévi ellenőrzései során.

Az NMHH mérőszolgálati szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli (w-lan) eszköznél észleltek nagymértékű, káros zavarást. Az otthoni internetezéshez is használt, hibásan működő berendezések a meteorológiai radarok számára fenntartott 5,6 gigahertzes frekvenciasávban zavarták lokátorok működését. A jelenség a radarok képernyőjén téves előrejelzést produkált, azaz a radar olyan helyeken jelzett felhőket vagy éppen jégesőt, ahol a valóságban sütött a nap.

A hatóság munkatársai 92 esetben intézkedtek amerikai gyártású, vezeték nélküli, ún. DECT-telefonok miatt. Az általában ajándékként Amerikából érkező házi telefonok a környéken használt mobiltelefonok zavartalan vételét akadályozták vagy rontották a szélessávú internet szolgáltatás minőségét. Az ilyen készülékek használata Európában, így Magyarországon is tilos.  Az NMHH munkatársai minden esetben elrendelték a hibásan működő, illetve tiltott berendezések működtetésének beszüntetését.

Az NMHH mérőszolgálati és piacfelügyeleti munkatársai folyamatosan ellenőrzik a forgalomba kerülő elektromos eszközök rendeltetésszerű működését is. A hatóság laboratóriumában augusztusig 167 rádiós és elektronikus hírközlési eszközt, illetve egyéb elektromos jelet kibocsátó berendezést ellenőriztek. Egyebek közt babaőrzőket, házi csiszoló- és gyalugépeket, telefonkészülékeket, vezeték nélküli hálózati eszközöket vizsgáltak. A 167 bevizsgált eszközből 29 nem ment át a vizsgán, azaz valamilyen módon zavarta a környezetében lévő berendezések működését. Találtak rendellenesen működő elektronikus időjárásjelző-órát, játék helikoptert, távirányítót, vezeték nélküli csengőt, de fennakadt a rostán egy szúrófűrész is.

A rendellenesen működő eszközök leggyakrabban a rádiók, illetve a televíziók működését zavarják. Gyakori az is, hogy a rosszul szerelt távirányítású eszközök okoznak zavart egymás működésében, például a garázskapu távirányítója a szomszéd autó központi zárját teszi működésképtelenné – olvasható az NMHH közleményében. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom