Connect with us

Újradefiniálta a Google a keresést

google7425x283

Dotkom

Újradefiniálta a Google a keresést

Mostantól a legális tartalmak minden esetben előnyt élveznek az illegális oldalakkal szemben.

Google, amelyet korábban a zene- és a filmipar képviselői azzal a kritikával illettek, hogy nem tesz eleget az illegális letöltések elleni küzdelemben, egy blogbejegyzésben jelentette be a változtatást.

Az eddig is rendkívül bonyolult szempontrendszerbe egy újabb is beépül: a keresőmotor vizsgálja – a relevancia, a metalinkek száma, a kattintási ráta mellett – a weblapokon elhelyezett tartalomra vonatkozó jogvédelmi bejegyzéseket is. “Azok az oldalak, amelyeken sok a szerzőijogsértés miatt eltávolított tartalom, lejjebb sorolódnak a találati listán” – írta Amit Singhal, a Google fejlesztőmérnöke a bejegyzésben.

Mint megjegyzi, a több mint két éve bevezetett, jogsértő tartalmakat szűrő rendszer ma már egy nap alatt több jogsérelemről szóló bejelentést dolgoz fel, mint az egész 2009-es évben. “Több mint 4,3 millió URL – csak az utóbbi 30 napban” – fedte fel Singhal. Ezt az elmúlt évek alatt összegyűjtött adatbázist fogja a kereső a továbbiakban az algoritmusai közé integrálni.

Az utóbbi időben különféle szűrési technikák bevezetése miatt bírált kaliforniai internetóriás azonban óvatosan hozzáteszi, hogy mivel csak a szerzői jog tulajdonosai tudhatják biztosan, hogy egy bizonyos megjelenés engedélyezett-e vagy sem, és csak a bíróságnak áll jogában szerzői jogsértést kimondani, ezért a Google nem távolít el találatokat, csak lejjebb helyezi azokat a találati listán. Oldalakat eltávolítani kizárólag érvényes hatósági kérelem esetében fognak.

A honlapok tulajdonosainak ezen felül rendelkezésére bocsátanak olyan eszközöket, amelyek visszajelzés, tiltakozás küldésére alkalmasak abban az esetben, ha a Google tévesen minősítette jogsértőnek az oldalt. A BBC tudósítása szerint a brit lemezkiadókat képviselő BPI örömmel fogadta a lépést. Emlékeztettek arra, hogy már egy ideje e mellett a megoldás mellett érveltek. “Alaposan megvizsgáljuk majd, hogy ennek a változtatásnak mekkora hatása lesz a gyakorlatban, de üdvözöljük a Google bejelentését és más internetes keresőket is arra ösztönzünk, hogy kövessék a példát” – mondta Geoff Taylor, a BPI vezetője. (MTI)

Az Amerikai Filmszövetség is “optimista” a változtatással kapcsolatban. Mint a szervezet egyik vezetője, Michael O’Leary fogalmazott, közelről figyelik majd a fejleményeket, az ördög ugyanis mindig a részletekben rejlik. A londoni olimpia kezdete előtt világhírű zenészek, köztük Pete Townshend, Brian May, Elton John, Andrew Lloyd Webber és Robert Plant is nyílt levélben adtak hangot azon véleményüknek, hogy az internetes keresők, köztük a Google, segítik a felhasználókat az illegális tartalmak elérésében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő