Connect with us

technokrata

Offline módba kerülnek az iráni minisztériumok

4764-news-iran-shutting-internet-replacing-clean-national

Dotkom

Offline módba kerülnek az iráni minisztériumok

Szeptemberben lekapcsolják az internetről a közel-keleti ország fontosabb minisztériumait és hivatalait, mivel túl sok támadás éri azokat külföldről.

Lekapcsolják az internetről a kulcsfontosságú iráni minisztériumokat és  állami hivatalokat, hogy megvédjék őket az olyan támadásoktól, amilyeneket a közelmúltban okozott a Stuxnet és a Flame számítógépes vírus – írta a The Daily Telegraph.

Az újság szerint szeptemberben szűnik meg az internetkapcsolat ezekben a kormányzati intézményekben. A lap idézi Reza Takipur iráni tájékoztatási minisztert, aki szerint Teheránban azért hoztak ilyen döntést, mert kényes hírszerzési információk váltak sebezhetővé a világháló miatt. Az internet nem megbízható, mert “egy-két” olyan ország ellenőrzése alatt áll, amelyek ellenségesek Iránnal – tette hozzá a tárcavezető.

Reza Takipur a teheráni műszaki egyetemen rendezett konferencián beszélt erről. Szerinte Iránban olyan “nemzeti hírszerző hálózatot” hoznak létre, amely hozzáférhetetlen lesz a szóban forgó országok számára. Másfél éven belül pedig készen lesz a világhálót felváltó belföldi intranetrendszer – tette hozzá.

A két évvel ezelőtt megjelent Stuxnet vírus az iráni urándúsító programban okozott súlyos károkat. A nála is kifinomultabb Flame vírus az idén bukkant fel, és az iráni olajipari minisztérium, illetve a legnagyobb iráni exportterminál számítógépes rendszerét támadta meg. Mindkét vírust feltehetően az Egyesült Államok és Izrael fejlesztette ki közösen. (MTI)

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp