Connect with us

technokrata

Még mindig bővül az internet-előfizetések száma

woman-using-laptop-431x300

Dotkom

Még mindig bővül az internet-előfizetések száma

Egy hónap alatt 11 ezren döntöttek úgy, hogy valamilyen szélessávú internet-előfizetésre kötnek szerződést, ezzel júniusra.

Júniusban 2,118 millió szélessávú internet-előfizetést tartottak nyilván Magyarországon, 11 ezerrel többet, mint májusban – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken közzétett gyorsjelentéséből.

Az év hatodik hónapjában a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internet-szolgáltatásra előfizetők száma csökkent, 784 ezer volt. Az NMHH gyorsjelentésében szereplő, legnagyobb kábelszolgáltatók előfizetései júniusban 849 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 290 ezer előfizetés volt a hónap végén. 

A szélessávú internet-hozzáférésben a teljes piacot tekintve – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,8 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,7 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,2 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,8 százalékkal.

A beérkezett adatok alapján a teljes hangcsatorna-számon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban több mint 2 millió volt, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 536 ezer (az előző hónapban 524 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 396 ezerre nőtt az előző havi 391 ezerről. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,999 millió volt 2012. június végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 60,2 százalékot jelent. Második helyen az Invitel áll 13,2 százalékkal, ezután a UPC 11,8 százalékkal, majd a Digi 8,5 százalékkal következik a sorban. Júniusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,56 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 61,60 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 315 millió, IP-alapon pedig 112 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 145 perc volt.

A 2012. júniusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. június óta összesen 679 ezer számot hordoztak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle