Connect with us

technokrata

Stagnál az internetelőfizetések száma

family-using-internet

Dotkom

Stagnál az internetelőfizetések száma

Mindössze tízezerrel fizettek többen elő szélessávú internetre májusban, mint áprilisban.

Májusban az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma 2,111 millió volt a magyar piacon. Áprilisban ez a szám 2,110 millió volt.

Az NMHH gyorsjelentése szerint az ötödik hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 785 ezer volt, áprilishoz képest 7 ezerrel csökkent. A gyorsjelentésben szereplő legnagyobb kábelszolgáltatók internet előfizetései májusban négy ezerrel, 839 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis az épületig, lakásig, irodáig optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 288 ezer előfizetés volt május végén, 3 ezerrel több mint egy hónappal korábban.

A szélessávú internet-hozzáférést nézve, valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve, a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,9 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,7 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,2 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,1 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,9 százalékkal. A közlemény szerint a teljes hangcsatorna-számon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,020 millió volt, míg az előző hónapban 2,036 millió. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 524 ezerre nőtt az előző havi 510 ezerről. Az IP-alapú hangcsatornák száma 391 ezerre nőtt az előző havi 386 ezerről.

A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,995 millió volt 2012. május végén az NMHH adatai szerint. A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes becsült piacot alapul véve a legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 60,6 százalék. Második helyen az Invitel áll 13,3 százalékkal, a UPC 11,6 százalékkal, majd a Digi 8,5 százalékkal. Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,51 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 61,37 százalékos volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 333 millió, IP-alapon pedig 113 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 152 perc volt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek