Connect with us

technokrata

A válság ellenére bővülhet az internetes kereskedelem

online-shopping_0.preview

Dotkom

A válság ellenére bővülhet az internetes kereskedelem

Bár a válság miatt tavaly átlagosan 1,9 százalékkal esett vissza az Európai Unió tagállamaiban a kiskereskedelmi forgalom, az e-kereskedelem mintegy 10 százalékkal bővült 2011-ben.

A grando.hu online plázát üzemeltető allegroup.hu Kft.a GKIeNET kutatási adataira hivatkozva kiemeli, hogy az online kiskereskedelmi forgalom gyorsulása a magyarországi forgalmon is jól látszik: míg négy évvel ezelőtt az online kiskereskedelmi piac forgalma alig haladta meg a 60 milliárd forintot, tavaly már 150 milliárd forint körül volt, 2012-re pedig már 175-180 milliárd forintos forgalom várható. Előrejelzések szerint 2016-ra az e-kereskedelem aránya a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül a fejlődő országokban is megközelítheti a fejlett államok 6 százalékos átlagát. A közleményben idézik Ambruszter Gézát, a Gemius online kutatóintézet magyarországi vezetőjét, aki kiemelte: az online értékesítés Európán belül még mindig nyugaton a legelterjedtebb, sőt egyes országokban a teljes kiskereskedelmi forgalom 10 százalékát is meghaladja az e-kereskedelem aránya. A leggyorsabban fejlődő régió viszont Európán belül a közép-keleti: Lengyelországban az e-kereskedelem forgalma például 24 százalékkal nőtt tavaly.

Egyes kutatások szerint Európában az e-kereskedelem szárnyalása az okos telefonok, és táblagépek térnyerésével köthető elsősorban össze. Érdekes trend, hogy bár a legtöbb webshop rendelkezik mobil alkalmazással, a felhasználók szívesebben vásárolnak böngészőn keresztül a mobileszközeiken: a nagyobb képernyő-felbontással rendelkező eszközökön nagyobb arányban böngésznek a felhasználók e-kereskedelmi oldalakat – áll a közleményben.

Ambruszter Géza szerint a további fejlődést az internet népszerűsítésében kell keresni, valamint gondoskodni kell olyan e-kereskedelmi koncepciókról, amelyek beválthatják a hozzájuk fűzött reményeket. Az üzleti modellek kialakításában természetesen még ma is az Egyesült Államok jár az élen. Viszont a koncepciók átvételi ideje egyre rövidebb – mutat rá a közlemény szerint Kis Gergely, a GKIeNET ügyvezető igazgatója. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp