Connect with us

technokrata

A Linux atyja kapta az idei Millenniumi Technológiai Díjat

linus-torvalds

Dotkom

A Linux atyja kapta az idei Millenniumi Technológiai Díjat

Linus Torvalds finn-amerikai szoftverfejlesztőnek, a Linux operációs rendszer megalkotójának és Jamanaka Sinja japán őssejtkutatónak ítélték oda idén a Finnországi Technológiai Akadémia független alapítvány Millenniumi Technológiai Díját.

Az 1,2 millió euró pénzjutalommal járó elismerést Sauli Niinisto finn államfő nyújtotta át szerdán Helsinkiben. A díjat odaítélő bizottság indoklásában kiemelte, hogy Torvalds fejlesztése, a nyílt forráskódú Linux jelentős mértékben hozzájárult a számítógépes operációs rendszerek, az okostelefonok és a digitális videoeszközök fejlődéséhez, Jamanakának az őssejtkutatásban tett felfedezése – a felnőtt őssejtek átprogramozása pluripotens őssejtekké (iPS) – pedig új perspektívákat nyitott a rák, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór gyógyításában.

A nagy presztízsű – a technológia területén a Nobel-díjjal vetekedő – nemzetközi kitüntetést immár ötödik alkalommal osztották ki, először 2004-ben. Kétévente díjaznak vele olyan fejlesztőket, akiknek újítása hozzájárul az emberek életminőségének javulásához. Torvalds és Jamanaka 40 jelölt közül kapta meg a rangos kitüntetést. (MTI)

A Linus Torvaldsszal készített rövid interjú itt olvasható, ahol a Nokiáról is elmondja véleményét.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák