Connect with us

technokrata

A Nokia további megszorításokat tervez

Nokia chief executive Stephen Elop speaks during a Nokia event in London

Dotkom

A Nokia további megszorításokat tervez

Első körben a magyaroktól váltak meg, de még 10 ezer embert el fognak küldeni. Lassan a vezetőség fog a gyártósorok mellett telefonokat szerelgetni?

A Nokia próbálja menteni a menthetőt, és ha nem akar a Kodak (vagy a RIM) sorsára jutni, akkor ideje összeszednie magát. Ennek első lépéseként a gyártósorok egy részét Vietnámba helyezte át, közel a beszállítókhoz. Ennek az áthelyezésnek a levét itta meg többek közt 2300 magyar munkavállaló (bár egy részük azóta a győri Audinál kapott állást), most pedig még keményebb megszorítások jönnek a finn gyártótól. A korábban piacvezető Nokia 2013 végéig akár 10 ezer munkavállalójától is megszabadulna, ami érinteni fogja a finn, a német és a kanadai üzemeket, emellett három vezetőségi tag is kiesett a pikszisből, akiknek a helyére újak kerülnek július elsejével: a mobiltelefon üzletág alelnöke, Mary McDowell helyére Timo Toikkanen, a marketingért felelős vezérigazgató helyettes Jerri Devardot pedig Chris Weber fogja váltani. A piaci üzletág ügyvezető alelnökének, Niklas Savander helyére még nincs új ember, de kommunikációs alelnök a jövő hónaptól Susan Sheehan lesz.

Másrészt a Nokia sikeresen eladta a Vertut az EQT VI csoportnak, az üzlet pedig az év végére le is zárulhat. A Nokiának az eladás után csupán 10% részesedése marad a Vertuban. A Nokia 2013 végére mintegy egy milliárd eurót spórolna meg a megszorításokkal. Emellett további befektetéseket is terveznek, így például megveszik a Scalado nevű céget, mely mobil képalkotással foglalkozik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp