Connect with us

Olimpiai Játékok amerikai módra, avagy vírust küldtek Iránra

FBI large jacket

Dotkom

Olimpiai Játékok amerikai módra, avagy vírust küldtek Iránra

Az FBI nyomozást indított annak megállapítására, ki szivárogtatta ki a sajtónak azt az információt, hogy az Egyesült Államok titokban kibernetikai támadást hajtott végre Irán nukleáris létesítményei ellen.

A The New York Times a múlt héten írt arról, hogy az amerikaiak kibernetikai szabotázsakciót hajtottak végre, amely magában foglalta a Stuxnet komputerféreg bevetését. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által irányított műveletben az Idahói Nemzeti Laboratórium, az izraeli kormány, valamint több amerikai szolgálat vett részt.

A The Wall Street Journal forrásai szerint az Olimpiai Játékok fedőnevű műveletnek része volt a drónokkal és kibernetikai eszközökkel végrehajtott kémkedés is. Az először a The New York Timesban megjelent információk a lap egyik munkatársának, David Sangernek hamarosan megjelenő könyvéből származtak. A FBI abban az ügyben is nyomoz, miként válhatott köztudomásúvá, hogy májusban egy kettős ügynök akadályozta meg az al-Kaida jemeni ágának újabb merényletkísérletét. Mint az a sajtón keresztül ismertté vált, a terrorszervezet, amelynek egyik szimpatizánsa 2009 karácsonyán eredménytelenül próbált meg az alsónadrágjába rejtett pokolgéppel felrobbantani egy Seattle-be tartó utasszállító repülőgépet, nemrégiben egy tökéletesített robbanószerkezetet hozott létre.

A terv egy beépített embernek köszönhetően fulladt kudarcba. Robert Mueller, az FBI igazgatója elrendelte, hogy derítsék ki az információ kiszivárgásának körülményeit. Az AP hírügynökség, amely először számolt be az esetről, az állította, hogy a kormány kérésére napokig késleltette az információ közlését. John McCain és Saxby Chambliss republikánus szenátor kedden felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy indíttasson vizsgálatot a kiszivárogtatások ügyében. McCain, aki 2008-ban a Republikánus Párt elnökjelöltje volt, úgy fogalmazott, hogy a sajtóhoz eljuttatott információk Obama “újraválasztási ambíciót szolgálják a nemzetbiztonság rovására”.

A Fehér Ház szóvivője kedden cáfolta, hogy az információkat szándékosan szivárogtatták volna ki. Sanger, a The New York Times cikkének szerzője szintén úgy nyilatkozott, hogy a könyvében szereplő információkat önálló kutatómunkával gyűjtötte össze, és azokat nem az elnöki hivataltól kapta.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő