Connect with us

Hirdetés

technokrata

A tiszta ivóvíz a 21. század aranya

Dotkom

A tiszta ivóvíz a 21. század aranya

Mi lehet a különbség két pohár víz között?… az hogy, az egyik előállítása 30%-kal kevesebb energiát igényel!

A Schneider Electric a tiszta vizet tartja a 21. század aranyának, tekintve, hogy az előrejelzések szerint 2050-re a Föld lakossága eléri a 10 milliárd főt, így a jelenleg is szűkös vízforrások iránti igény a jövőben várhatóan még tovább növekszik. A tiszta vízhez való hozzáférés tehát nemcsak alapvető fontosságú, de stratégiai kérdés is egyben, és míg rendelkezésre állását természetesnek vesszük, előállításához és a fogyasztókhoz történő gyors eljuttatásához a vízkezelő telepek és rendszerek folyamatos működésére van szükség. A hálózatüzemeltetők számos kihívással szembesülnek a vízkinyerés, illetve –kezelés során, amelyek közül az egyik legjelentősebb az üzemeltetési költségek visszaszorítása. A Schneider Electric számukra olyan átfogó vízkezelési szolgáltatásokat nyújt, amelyek segítségével megbízható és biztonságos vízellátás garantálható, miközben a költségek jelentős részét eredményező energiafogyasztás akár 30 százalékkal csökkenthető.

Ha az összes édesvíz egy helyen volna


A tiszta ivóvíz biztosítása összetett és bonyolult folyamat, amely során a vízkezelési szakembereknek számos követelménynek és elvárásnak kell megfelelniük az üzemeltetést illetően, így elsősorban az energiafogyasztást és az ezzel járó költségeket minimálisra kell korlátozniuk, de a szennyvízkezelés vagy a telepek és berendezések maximális biztonságának, illetve hatékony működésének biztosítása, valamint a törvényi rendelkezések betartása is elengedhetetlen. A nyílt forráskódra épülő Schneider Electric EcoStruxture szolgáltatáscsomagja átfogó platformot nyújt az energiakezeléstől a folyamat- és berendezés-vezérlésen, valamint a szivattyúállomások üzemeltetésén át a vízkezelésig a teljes infrastruktúrára kiterjedően, továbbá képes együttműködni a legelterjedtebb alkalmazásokkal, és lehetővé teszi külső programok integrálását is.

Energiafogyasztás visszaszorítása

Mind a fogyasztók, mind a helyi önkormányzatok részéről egyre növekvő nyomás tapasztalható a víz díjának csökkentésére, amely az optimális működés fenntartása mellett kizárólag a kapacitások összehangolásával lehetséges. A Schneider Electric teljes körű vizsgálat során méri fel többek között az elektromos berendezéseket, motor- és szivattyúrendszereket, vízkezelési folyamatokat, hogy definiálja a lehetséges fejlesztési területeket, az energiafogyasztási és környezetvédelmi célszámokat, illetve az elérésükhöz vezető hatékony munkamódszereket, amelyek segítségével az energiafogyasztás akár egyharmada is visszaszorítható.

Költségcsökkentés

A minőségi víz előállításához szükséges napi 24 órás üzemidő rengeteg energiát igényel, az elosztási és szivattyúhálózat működésének tökéletesítésével azonban jelentős megtakarítás érhető el a szolgáltatás minőségének javulása mellett. A Schneider Electric elektromos fejlesztései és távoli vezérlésű szoftverei megnövelik a berendezések élettartamát, ráadásul a rendszer kiépítésétől függetlenül bárhol használhatók, valamint változó paraméterekhez programozhatók, így a váratlan eseményeket vagy baleseteket is azonosítják és jelzik. A vállalat rendszerfelügyeleti, folyamatoptimalizálási és az üzemkorszerűsítési megoldásai együtt mintegy 20 százalékkal csökkenthetik az üzemeltetési költségeket.

Megbízható ivóvízellátás

A vízelosztó hálózat hatékony működtetéséhez a valós időben és távolról is elérhető információk nélkülözhetetlenek, hiszen bármikor előfordulhat szivárgás vagy csőtörés, amelyek azon túl, hogy jelentős költségekkel járhatnak, sérüléseket vagy a személyes tulajdon megrongálódását is okozhatják. A Schneider Electric internetalapú szoftverei folyamatosan gyűjtik és elemzik a rendszerből kapott adatokat, hogy földrajzilag azonosítsák, illetve megakadályozzák az ilyen eseteket. A havi előfizetési rendszerben kínált alkalmazással nincs szükség kezdeti beruházásra, valamint hardver vagy újabb szoftver telepítésére.

Üzembiztonság fokozása

A hagyományos felügyeleti rendszerek már nem nyújtanak kellő biztonságot a betörések, károkozások és egyéb rosszindulatú támadások ellen, a Schneider Electric korszerű megoldásai azonban egyetlen, automatizált és azonnali elérésű rendszerben egyesítik a biztonsági és folyamatkezelő funkciókat, amelyeket videokamerás felügyelet egészít ki. Ezáltal a biztonsági rések azonosítása és elhárítása, valamint a karbantartás és a rendszer kezelése egyszerűsödik, míg a humánerőforrás-gazdálkodás hatékonyabbá válik, ami végső soron a kiadások csökkenéséhez vezet. A vállalat a berendezések modernizálásához is szakmai támogatást nyújt, így jelentősen csökkenthető a meghibásodások száma, az új eszközök biztonságos kezelését pedig célzott oktatóprogramok segítik.

Modernizációs program Budapesten

Az elavult, 20 éves vízkezelési hálózat korszerűsítését a Schneider Electric végezte a környezetvédelmi és energiafogyasztási előírásokkal összhangban. A projekt keretében a vállalat felmérte a telepek infrastrukturális ellátottságát, majd kidolgozta és tesztelte a modernizációs tervet, amelynek zökkenőmentes kivitelezéséhez a karbantartó személyzet számára tréninget, valamint folyamatos technikai támogatást nyújtott. A program eredményeként csökkent a leállások gyakorisága, jelentősen javult az üzemek teljesítménye, és gyors megtérülés mellett sikerült elérni a környezetbarát és energiahatékony működéssel kapcsolatos célszámokat.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés