Connect with us

A tiszta ivóvíz a 21. század aranya

gold-water

Dotkom

A tiszta ivóvíz a 21. század aranya

Mi lehet a különbség két pohár víz között?… az hogy, az egyik előállítása 30%-kal kevesebb energiát igényel!

A Schneider Electric a tiszta vizet tartja a 21. század aranyának, tekintve, hogy az előrejelzések szerint 2050-re a Föld lakossága eléri a 10 milliárd főt, így a jelenleg is szűkös vízforrások iránti igény a jövőben várhatóan még tovább növekszik. A tiszta vízhez való hozzáférés tehát nemcsak alapvető fontosságú, de stratégiai kérdés is egyben, és míg rendelkezésre állását természetesnek vesszük, előállításához és a fogyasztókhoz történő gyors eljuttatásához a vízkezelő telepek és rendszerek folyamatos működésére van szükség. A hálózatüzemeltetők számos kihívással szembesülnek a vízkinyerés, illetve –kezelés során, amelyek közül az egyik legjelentősebb az üzemeltetési költségek visszaszorítása. A Schneider Electric számukra olyan átfogó vízkezelési szolgáltatásokat nyújt, amelyek segítségével megbízható és biztonságos vízellátás garantálható, miközben a költségek jelentős részét eredményező energiafogyasztás akár 30 százalékkal csökkenthető.

Ha az összes édesvíz egy helyen volna


A tiszta ivóvíz biztosítása összetett és bonyolult folyamat, amely során a vízkezelési szakembereknek számos követelménynek és elvárásnak kell megfelelniük az üzemeltetést illetően, így elsősorban az energiafogyasztást és az ezzel járó költségeket minimálisra kell korlátozniuk, de a szennyvízkezelés vagy a telepek és berendezések maximális biztonságának, illetve hatékony működésének biztosítása, valamint a törvényi rendelkezések betartása is elengedhetetlen. A nyílt forráskódra épülő Schneider Electric EcoStruxture szolgáltatáscsomagja átfogó platformot nyújt az energiakezeléstől a folyamat- és berendezés-vezérlésen, valamint a szivattyúállomások üzemeltetésén át a vízkezelésig a teljes infrastruktúrára kiterjedően, továbbá képes együttműködni a legelterjedtebb alkalmazásokkal, és lehetővé teszi külső programok integrálását is.

Energiafogyasztás visszaszorítása

Mind a fogyasztók, mind a helyi önkormányzatok részéről egyre növekvő nyomás tapasztalható a víz díjának csökkentésére, amely az optimális működés fenntartása mellett kizárólag a kapacitások összehangolásával lehetséges. A Schneider Electric teljes körű vizsgálat során méri fel többek között az elektromos berendezéseket, motor- és szivattyúrendszereket, vízkezelési folyamatokat, hogy definiálja a lehetséges fejlesztési területeket, az energiafogyasztási és környezetvédelmi célszámokat, illetve az elérésükhöz vezető hatékony munkamódszereket, amelyek segítségével az energiafogyasztás akár egyharmada is visszaszorítható.

Költségcsökkentés

A minőségi víz előállításához szükséges napi 24 órás üzemidő rengeteg energiát igényel, az elosztási és szivattyúhálózat működésének tökéletesítésével azonban jelentős megtakarítás érhető el a szolgáltatás minőségének javulása mellett. A Schneider Electric elektromos fejlesztései és távoli vezérlésű szoftverei megnövelik a berendezések élettartamát, ráadásul a rendszer kiépítésétől függetlenül bárhol használhatók, valamint változó paraméterekhez programozhatók, így a váratlan eseményeket vagy baleseteket is azonosítják és jelzik. A vállalat rendszerfelügyeleti, folyamatoptimalizálási és az üzemkorszerűsítési megoldásai együtt mintegy 20 százalékkal csökkenthetik az üzemeltetési költségeket.

Megbízható ivóvízellátás

A vízelosztó hálózat hatékony működtetéséhez a valós időben és távolról is elérhető információk nélkülözhetetlenek, hiszen bármikor előfordulhat szivárgás vagy csőtörés, amelyek azon túl, hogy jelentős költségekkel járhatnak, sérüléseket vagy a személyes tulajdon megrongálódását is okozhatják. A Schneider Electric internetalapú szoftverei folyamatosan gyűjtik és elemzik a rendszerből kapott adatokat, hogy földrajzilag azonosítsák, illetve megakadályozzák az ilyen eseteket. A havi előfizetési rendszerben kínált alkalmazással nincs szükség kezdeti beruházásra, valamint hardver vagy újabb szoftver telepítésére.

Üzembiztonság fokozása

A hagyományos felügyeleti rendszerek már nem nyújtanak kellő biztonságot a betörések, károkozások és egyéb rosszindulatú támadások ellen, a Schneider Electric korszerű megoldásai azonban egyetlen, automatizált és azonnali elérésű rendszerben egyesítik a biztonsági és folyamatkezelő funkciókat, amelyeket videokamerás felügyelet egészít ki. Ezáltal a biztonsági rések azonosítása és elhárítása, valamint a karbantartás és a rendszer kezelése egyszerűsödik, míg a humánerőforrás-gazdálkodás hatékonyabbá válik, ami végső soron a kiadások csökkenéséhez vezet. A vállalat a berendezések modernizálásához is szakmai támogatást nyújt, így jelentősen csökkenthető a meghibásodások száma, az új eszközök biztonságos kezelését pedig célzott oktatóprogramok segítik.

Modernizációs program Budapesten

Az elavult, 20 éves vízkezelési hálózat korszerűsítését a Schneider Electric végezte a környezetvédelmi és energiafogyasztási előírásokkal összhangban. A projekt keretében a vállalat felmérte a telepek infrastrukturális ellátottságát, majd kidolgozta és tesztelte a modernizációs tervet, amelynek zökkenőmentes kivitelezéséhez a karbantartó személyzet számára tréninget, valamint folyamatos technikai támogatást nyújtott. A program eredményeként csökkent a leállások gyakorisága, jelentősen javult az üzemek teljesítménye, és gyors megtérülés mellett sikerült elérni a környezetbarát és energiahatékony működéssel kapcsolatos célszámokat.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom