Connect with us

technokrata

Ismét nőtt az internet-előfizetések száma

Interneten szörfölés

Dotkom

Ismét nőtt az internet-előfizetések száma

Márciusban 2,105 millió vezetékes szélessávú internet-előfizetés volt Magyarországon – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Februárban 2,098 millió vezetékes szélessávú internet-előfizetés volt Magyarországon. A közlemény szerint márciusban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 795 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő legnagyobb kábelszolgáltatók előfizetései márciusban 831 ezerre nőttek.
Az FTTx, vagyis az épületig, lakásig, irodáig optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 281 ezer előfizetés volt a hónap végén. A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes becsült piacra vonatkozóan, valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve a Magyar Telekom a piacvezető, részesedése 34,8 százalék, második a UPC 20,6 százalékkal, a harmadik pedig a Digi 12,9 százalékkal. A teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,050 millió volt, az előző hónapban 2,062 millió. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 496 ezer volt, míg az előző hónapban 486 ezer. Az IP-alapú hangcsatornák száma 379 ezerre nőtt az előző havi 372 ezerről. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,986 millió volt 2012. március végén.

A tájékoztatás szerint a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes becsült piacot alapul véve, a legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, 61,3 százalékkal. Második helyen az Invitel áll 13,4 százalékkal, ezután a UPC következik 10,8 százalékkal, majd a Digi 8,3 százalékkal. Márciusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,39 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 61,04 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 358 millió, IP-alapon pedig 113 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 161 perc volt. A márciusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. március óta közel 667 ezer számot hordoztak, az előző hónapban 654 ezret. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek