Connect with us

technokrata

Szabadalmi jogi pert nyert első fokon a Motorola a Microsoft ellen Németországban

goog

Dotkom

Szabadalmi jogi pert nyert első fokon a Motorola a Microsoft ellen Németországban

Szabadalmi jogi pert nyert a Motorola Németországban a Microsoft ellen; a mannheimi tartományi bíróság szerdai, nem jogerős döntése értelmében a Microsoftnak ki kell vonnia a német piacról az Xbox játékkonzolt és a Windows 7 operációs rendszert.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy a Microsoft megsértett egy videótömörítési eljáráshoz fűződő szabadalmi jogot, amelynek tulajdonosa a Motorola. A Microsoftnak ezért kártérítést kell fizetnie, és ki kell vonnia a német piacról azt a két terméket – az Xboxot és a Windows 7-et -, amelyekben alkalmazzák a technológiát.

Az első fokú ítéletnek egyelőre nincsen következménye a felhasználókra nézve, mert a Microsoft fellebbez ellene. Ugyanakkor az amerikai szoftvercég áprilisban éppen a Motorolával folytatott vitára hivatkozva helyezte át európai logisztikai központját Németországból Hollandiába, mert attól tartott, hogy pervesztés esetén a német hatóságok lefoglalhatják az érintett termékeket. Szakértők szerint a Google érdekeltségébe tartozó Motorola elsősorban nem a mintegy 4 milliárd euró jogdíj megszerzésére törekszik, hanem átfogó megállapodást kíván elérni a Microsofttal a szabadalmi védelem alatt álló technológiai megoldások kölcsönös használatáról.

Elektronikai, informatikai óriáscégek gyakran fordulnak német bírósághoz szabadalmi jogi ügyekben, mert a német szabályozás nemzetközi viszonylatban igen szigorú. Német bíróság tárgyalja például az Apple és a Samsung ügyét, amely a Samsung-féle Galaxy Tab 10.1 és az Apple-féle iPad 2 táblagépek közti hasonlóságokról szól.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle