Connect with us

technokrata

Nemsokára tőzsdére megy a Facebook

Facebook-Money (1)

Dotkom

Nemsokára tőzsdére megy a Facebook

A nemzetközi tõkepiac is hosszú hetek óta lázban ég az év legnagyobb tõzsdei kibocsátása miatt, de vannak kockázati tényezők, melyek viharfelhőként gyűlnek Palo Alto felett.

A Reuters nem hivatalos, ám megbízható forrásai szerint május 18-án vezetik be a tõzsdére a világ legnagyobb közösségi hálózatát, a Facebook-ot üzemeltetõ társaságot.

A Mark Zuckerberg és volt kollégiumi társai által 2003-ban alapított Facebook mára a világ legnagyobb közösségi oldalává nõtte ki magát, s több mint 845 millió felhasználóval büszkélkedhet világszerte. A felhasználói tábor növekedése napjainkban lassuló trendet mutat, ám több – jellemzõen fejlõdõ – országban a helyi versenytársaival szemben továbbra is rohamosan nõ az oldal felhasználónak száma. Ráadásul Európában is „mindössze” a lakosság negyede aktív a portálon, így adott a növekedési potenciál.

Lehetõségek és kihívások

A Facebook „sztorija”, vagyis a cég elõtt álló legnagyobb kihívás az, hogy képes lesz-e a legnagyobb közösségi internetes médiavállalat – amely ma már a legnagyobb internet-fogyasztási platformnak számít – pénzre váltani a közel 1 milliárd felhasználója jelentette üzleti lehetõséget.

„A papírok kibocsátási ára várhatóan az idei várt nettó eredmény hetvenszeresének megfelelõ piaci kapitalizációt tükröz, a teljes cégérték 100 milliárd dollár körüli, ez az árazás pedig ilyen méretû cégek esetén kiemelkedõnek számít. Ma már a felhasználók több idõt töltenek a Facebook-on, mint a nagy versenytárs, a Google oldalain, és számuk is hasonló, ugyanakkor a Google egy felhasználóra vetítve kilencszer akkor árbevételt és hétszer akkora adó és amortizáció elõtti üzemi eredményt ér el, mint a Facebook” – mondta el Móró Tamás, a Concorde vezetõ stratégája.

Kérdés, hogy a cégnek sikerül-e a rajongók elidegenítése nélkül megközelítenie vagy elérnie a Google pénzügyi mutatóit. Amennyiben igen, úgy a részvények további árfolyam-emelkedés elõtt állnak, ha viszontmindez nem sikerül, akkor a Facebook várhatóan nem bizonyul jó befektetésnek.

Potenciális kockázatok

– Ma még lényegében egytermékes (reklámokra épülõ) üzleti modell
– Az árbevétel-növekedés várakozásoktól való elmaradásának kockázata
– A mobil eszközökön jelenleg még nehéz hirdetési bevételt realizálni, miközben a felhasználók egyre inkább ezeket preferálják
– Kettõs részvénystruktúra, az alapító fõként tízszeres szavazati jogú (B sorozatú) részvényeket birtokol, szindikátusi szerzõdéssel 50% feletti szavazati jog, abszolút kontroll a cég felett, az IPO során kibocsátott részvények csak egyszeres szavazati joggal bírnak
– Magas árazás
– Az utolsó negyedévben már csak 5% körüli felhasználószám-növekedés (Kína továbbra is hiányzik a palettáról, de nem valószínű,, hogy ez megváltozik a közeljövõben)
– Belátható idõn belül nem várható osztalékfizetés
– Jelentõsen emelkedõ operatív költségek (2012 elsõ negyedévében éves összehasonlításban emiatt csökkent a cég nettó eredménye)

A kibocsátást a Morgan Stanley az amerikai piacon megszokott árak töredékéért, 5 millió dollárért szervezi.

A jegyzés során a Concorde is elfogad megbízási igényeket, azonban fontos tisztában lenni a ténnyel, hogy ilyen nagy érdeklõdésre számot tartó kibocsátás esetén a tranzakciót szervezõ bankok hátrébb sorolják a más régióból származó befektetõket. A NASDAQ-ra bevezetett részvényekkel azonban már az elsõ kereskedési napon lehetõségük lesz kereskedni az ügyfeleinknek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle