Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nemsokára tőzsdére megy a Facebook

Dotkom

Nemsokára tőzsdére megy a Facebook

A nemzetközi tõkepiac is hosszú hetek óta lázban ég az év legnagyobb tõzsdei kibocsátása miatt, de vannak kockázati tényezők, melyek viharfelhőként gyűlnek Palo Alto felett.

A Reuters nem hivatalos, ám megbízható forrásai szerint május 18-án vezetik be a tõzsdére a világ legnagyobb közösségi hálózatát, a Facebook-ot üzemeltetõ társaságot.

A Mark Zuckerberg és volt kollégiumi társai által 2003-ban alapított Facebook mára a világ legnagyobb közösségi oldalává nõtte ki magát, s több mint 845 millió felhasználóval büszkélkedhet világszerte. A felhasználói tábor növekedése napjainkban lassuló trendet mutat, ám több – jellemzõen fejlõdõ – országban a helyi versenytársaival szemben továbbra is rohamosan nõ az oldal felhasználónak száma. Ráadásul Európában is „mindössze” a lakosság negyede aktív a portálon, így adott a növekedési potenciál.

Lehetõségek és kihívások

A Facebook „sztorija”, vagyis a cég elõtt álló legnagyobb kihívás az, hogy képes lesz-e a legnagyobb közösségi internetes médiavállalat – amely ma már a legnagyobb internet-fogyasztási platformnak számít – pénzre váltani a közel 1 milliárd felhasználója jelentette üzleti lehetõséget.

„A papírok kibocsátási ára várhatóan az idei várt nettó eredmény hetvenszeresének megfelelõ piaci kapitalizációt tükröz, a teljes cégérték 100 milliárd dollár körüli, ez az árazás pedig ilyen méretû cégek esetén kiemelkedõnek számít. Ma már a felhasználók több idõt töltenek a Facebook-on, mint a nagy versenytárs, a Google oldalain, és számuk is hasonló, ugyanakkor a Google egy felhasználóra vetítve kilencszer akkor árbevételt és hétszer akkora adó és amortizáció elõtti üzemi eredményt ér el, mint a Facebook” – mondta el Móró Tamás, a Concorde vezetõ stratégája.

Kérdés, hogy a cégnek sikerül-e a rajongók elidegenítése nélkül megközelítenie vagy elérnie a Google pénzügyi mutatóit. Amennyiben igen, úgy a részvények további árfolyam-emelkedés elõtt állnak, ha viszontmindez nem sikerül, akkor a Facebook várhatóan nem bizonyul jó befektetésnek.

Potenciális kockázatok

– Ma még lényegében egytermékes (reklámokra épülõ) üzleti modell
– Az árbevétel-növekedés várakozásoktól való elmaradásának kockázata
– A mobil eszközökön jelenleg még nehéz hirdetési bevételt realizálni, miközben a felhasználók egyre inkább ezeket preferálják
– Kettõs részvénystruktúra, az alapító fõként tízszeres szavazati jogú (B sorozatú) részvényeket birtokol, szindikátusi szerzõdéssel 50% feletti szavazati jog, abszolút kontroll a cég felett, az IPO során kibocsátott részvények csak egyszeres szavazati joggal bírnak
– Magas árazás
– Az utolsó negyedévben már csak 5% körüli felhasználószám-növekedés (Kína továbbra is hiányzik a palettáról, de nem valószínű,, hogy ez megváltozik a közeljövõben)
– Belátható idõn belül nem várható osztalékfizetés
– Jelentõsen emelkedõ operatív költségek (2012 elsõ negyedévében éves összehasonlításban emiatt csökkent a cég nettó eredménye)

A kibocsátást a Morgan Stanley az amerikai piacon megszokott árak töredékéért, 5 millió dollárért szervezi.

A jegyzés során a Concorde is elfogad megbízási igényeket, azonban fontos tisztában lenni a ténnyel, hogy ilyen nagy érdeklõdésre számot tartó kibocsátás esetén a tranzakciót szervezõ bankok hátrébb sorolják a más régióból származó befektetõket. A NASDAQ-ra bevezetett részvényekkel azonban már az elsõ kereskedési napon lehetõségük lesz kereskedni az ügyfeleinknek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés